Здравният министър: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията (НА ЖИВО)

Общество
10:04 - 22 Октомври 2020 (обновена)
4137
Здравният министър: Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията (НА ЖИВО)

Навлизаме в много сериозна фаза на епидемията от COVID-19, констатира здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб предвид 1472 новоустановени заразени с вируса. 

1727 медици са заразени до момента, а за последното денонощение 17 са лекарите, установени със заразата. 590 са активните случаи в момента, като трима медици са в реанимации.

Министърът отчете и рекордът от 29 починали, като и възрастната група намалява - има починали и на 50, и на 49, и на 46 години. 

Петте области с най-много случаи с хоспитализирани пациенти от COVID-19 са София с над 500 души, следвана от Пловдив с 208 души, Благоевград със 197, Бургас - с 97 души и Шумен с 82 души в болници. 

Най-големият проблем е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Всички са изморени, голяма част са заразени, голяма част са болни, някои са и в реанимациите, предупреди министър Ангелов. 

"Имаме нужда от помощ. Виждаме решение в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално от медиците в ДКЦ-тата", отправи своеобразен апел той. 

Предстои среща с кметовете в търсене на решения, свързани с назначаването на специалисти в болниците с достойно възнаграждения. Ще има и видеоконферентна връзка с медицинските университети, за да се впрегнат и студентите в последните курсове да помогнат на лекарите в болниците, като това да се счита за техен стаж. Предстои и разговор с ректорите на медицинските колежи, за да се осигури подкрепа и от бъдещи медицински сестри. 

"Единственият начин да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките", напомни проф. Ангелов. 

В 15,00 часа предстои среща с Българската асоциация на болничните заведения, а в 16,00 часа ще станат ясни и резултатите от нея. 

Държавният санитарен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че за последните 2 седмици, въпреки ръста на случаите у нас, запазваме мястото си в класацията си в ЕС. Нареждаме се на 22-о място по заболеваемост в ЕС, а по смъртност - на девето място. Единствената област на България, която все още е в зелената зона, е Видин. В червена са 6. Много остра крива на нарастване отчете още доц. Кунчев. Според него е крайно необходимо да се задържи в този й вид и да се намали в следващите седмица-две, за да издържи системата. 

Намалява възрастта на засегнатите лица, но това не води до по-голяма смъртност, успокои доц. Кунчев. Той обясни, че броят на тестовете, които се провеждат у нас, се следи изкъсо от европейските институции. "Има забавяне на темпа на положителност, но това зависи и от кои контингенти се взимат пробите", добави той. 

Няма особена промяна в броя на хоспитализираните е идентичен с предишните седмици. По същия начин стои въпросът и с настанените в реанимациите. 

По повод казуса с маските на открито, които влизат в сила от днес, доц. Кунчев уточни, че те са предназначени само при липсата на отстояние. "Естествено, че като се разхождате в парка, няма да слагате маска. Маската е за да се предпазим от човек, до когото стоим на разстояние по-малко от 1,5 метра", добави той. 

Въпреки че България има ръст от цели 75% на новите случаи за последната седмица, се оказва, че сме близо до средните тенденции в Европа, защото има страни като Хърватия, които са с ръст от над 100%. 

Снимка: Агнес Методиева