Здравният министър обвини Сербезова: Тя участва в играта с реескпорта

Не съм обмислял оставката си, допълни Христо Хинков

Топ
09:15 - 02 Октомври 2023
2792
Здравният министър обвини Сербезова: Тя участва в играта с реескпорта

„Очевидно бившият здравен министър проф. Асена Сербезова участва в тази игра с реекспорта. Това казах преди няколко дни. Тя е променила формулата за този реекспорт от 100 на 65%. Тя казва, че това нещо е съобразено със закона, в който е записано, че тази формула е 65% още от 2017 г.“, каза здравният министър проф. Христо Хинков в предаването „Тази сутрин“.

Логичното поведение на един министър в редовно правителство, с действащ парламент, е не да промени формулата в СЕСПА, а в закона. Законът е писано по времето на ГЕРБ. Общественият интерес тук е нарушен и това се казва в доклада на ДАНС, обясни той. 

"Думата фармамафия или мафия е доста описателна. За да се използва тази дума трябва да се помисли защо се налага да се използва такова понятие. Ако изчезне едно лекарство, което е много важно за хронично заболяване, за определен период от време, това променя лечението. Това в екстремния му вариант може да се нарече убийство от разстояние, защото изчезването му по някакви причини, включително по нерегламентиран ред е престъпление", каза Хинков.

От доклада на ДАНС не става ясно за всички причини защо изчезват лекарства, те са комплексни, но не са свързани само с реекспорта, добави здравният министър. 

Според него други причини за липсата на лекарства могат да са свързани с цената и с търговския интерес. "България е малък пазар и ние не можем да привлечем големите компании с тези ниски цени, които потискаме", каза Хинков. 

"Не съм обмислял оставката си"

"Не съм обмислял оставката си. Много неправилно съм разбран. За мен освобождаването на моят заместник бе сигнал към мен – да се замисля за темповете на работа си", заяви здравният министър. 

Причина за тълкуването на думите му беше решението на премиера Денков да уволни заместник-министър Бойко Пенков.

"Имам свободата да посоча един-двама заместник-министри, а останалите били прерогатив на премиера. Проф. Илко Гетов е назначен още в самото начало при формирането на екипа. Аз работя добре с него и той би трябвало да поеме една голяма част от отговорите за реекспорта на лекарства и недостига на медикаменти. Един човек, който аз заварих беше главният секретар и аз го освободих, защото не бях доволен от работата му – хаотична и неорганизирана", категоричен бе той. 

Имам доверие на премиера, а той ми е споделял, че има доверие в мен. Лоялен съм към това правителство. Аз също вярвам в неговите решения, каза още здравният министър.

Не мога да си представя кой е този човек, който ще има подаден сигнал в прокуратурата и аз няма да разбера. Най-малко хора от прокуратурата биха ми казали, обясни Денков.

Той подчерта, че ще направи проверка за това.