Здравният министър успокои: Няма страшно

Здраве
10:01 - 08 Октомври 2020 (обновена)
4570
Здравният министър успокои: Няма страшно

Бъдете спокойни. Не се налага затягане на мерките, нито налагане на нови, а само ще контролираме досега въведените. В това увери здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на брифинга на Националния оперативен щаб, по повод взрива от нови случаи на COVID-19. 

14% от ковид-леглата, разкрити у нас, са заети, срещу 10 на сто миналата седмица. А към момента 5% от интензивните места в болниците са заети за лечение на острите COVID-19, срещу малко над 4 на сто преди 7 дни. 1033-ма са хоспитализираните с коронавирусната инфекция, от които 53-ма са в интензивните структури. 

От началото на епидемията има 1263 души медицински персонал са заболели, а активните случаи към днешна дата са 278, от които 43-а са в лечебни заведения, а шестима са в реанимациите в страната. 

Учителите са 133 до момента, лепнали инфекцията. От всички паралелки в школата - на 1000 само 3 са карантинирани. "Имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост", увери здравният министър. 

А по повод тенденциите и у нас, и на Балканите, държавният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че страната се нарежда на 24-о място по заболеваемост и на седмо място по смъртност в ЕС. "Въпреки новите случаи, оставаме на тези позиции заради значителния ръст в цяла Европа", уточни той. 

Ръстът и у нас, и средно за континента, е 23 на сто за последните дни. Но доц. Кунчев предупреди, че има страни с огромен бум - Испания, Нидерландия, които бележат тревожни данни. А България все още била в светлооранжев цвят - т.е. с относително ниска заболеваемост. Епидемиологът също увери, че особено в училище, в страната ни има под 1 на сто болни, което било оптимистичен знак. 

Само за една седмица обаче в София са заболели над 5000 души, добави шефът на столичното РЗИ доц. Бойко Пенчев. За 7 дни 250 души са били хоспитализирани, като от тях 191 са доказани с тест и скрининг. 29 от тях са на интензивно лечение. 

При 59 положителни ученици, 39 положителни учители, над 1000 са карантинирани деца и 106 поставени под карантина възрастни, в забавачките броят им е значително по-нисък - с едва 5 положителни деца срещу 166 карантинирани и съответно - 13 с положителни тестове от персонала и 17 карантинирани. 

А от днес започва подготовка на РЗИ и за въвеждане на комбинирани тестове за SARS-CoV-2, инфлуенца А и инфлуенца B. 

От брифинга на НОЩ стана ясно, че от повечето починали вчера те са били с различни сериозни придружаващи заболявания. Средната възраст на заболелите сега е под 50 г., но тенденцията за смъртността продължавала да е сред най-възрастните и болните. 

Здравният министър тръгва към Пловдив заради дифузното разпространение на вируса в лечебните заведения в областта, след като стана ясно, че само за ден там са се заразили над 15 медици. 

Той съобщи, че карантинираните вече няма да подлежат на ПСР-тест след 14 дни, ако не са проявили симптоматика. При наличието й обаче ще бъдат подлагани на повторна проба. Приключва и повторното тестване на вече доказано болни след 14 ден, защото имало достатъчно научни доказателства, че дори все още да не са се отърсили съвсем от вирусния товар, той не бил достатъчен такива пациенти да заразяват други хора. 

Обсъжда се да се въведат опреснителни семинари в отделни области за използване на личните предпазни средства за медиците и дезинфекцията. "Високата концентрация на вируса в тези затворени пространства е важният фактор за позитивирането на тестовете при тях", смята проф. Ангелов.

Той е категоричен, че не може да се посочи конкретно число, след което системите да реагират. "Това би означавало да смесим данните на национално ниво, а те са доста различни по области", каза той и даде пример за концентрация на пациенти в Бургас и в Благоевград - т.е. ако там има повишаване на хоспитализираните, има готовност да се разкрият допълнителни легла, за да се реагира адекватно. В същото време обаче в други области пък нямало абсолютно никакъв натиск върху здравните заведения. "Лекарите и сестрите са бойци и нито един от тях няма да се откаже", увери министърът, като от ефира благодари на колегите си на първа линия. "Отчитаме и оценяваме умората им", добави той. Предстои и съвет на НЗОК за анекса за направленията от личните лекари за извършване на ПСР-тестуване.