Здравният министър: В Добрич ситуацията е кризисна, но има решение

Масово не се спазват мерките и затова имаме такъв ръст в последните седмици, убеден е проф. Ангелов

У нас
15:19 - 11 Август 2020
2000
Здравният министър: В Добрич ситуацията е кризисна, но има решение

Тревожна ситуация в Добрич призна здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той обаче каза след посещението си в областната лечебница, че там в възможно да се преодолеят трудностите, въпреки крайния дефицит на медицински кадри. И за целта започва да сменя ръководството на болницата. 

"Болницата и да работи, и да не работи, ще получи 85% от договорените пари от НЗОК. Може да се направи организацията така, че лечебни процедури, които са по-слабо използвани напоследък и лекарите, заети с тях, да се прегрупират, за да се намали експозицията на заразата", обясни той. Министърът обаче предупреди, че тази болница далеч не е изключение в страната. По-рано държавният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че неспазване на мерки в самата клиника е довело до масовото поразяване на медиците в Добрич и стигането до момент, в който гастроентеролози да третират болни от COVID-19. 

"Не дойдох толкова бързо, колкото очаквахте, защото трябваше да се запозная с всички детайли", уточни министърът в Добрич след стотиците сигнали, които стигнаха до него за разпространението на заразата в областта. Lupa.bg също сезира професора още преди месец заради множество апели за помощ от жители и медици в болницата, изпратени до редакцията ни. 

Иначе Ангелов разкри, че според него тестовете за учениците и родителите за наличие на коронавирусна инфекция трябва да бъдат безплатни, когато започне учебната година. 

Той отправи апел към всички: "Днес, пътувайки насам, спряхме на бензиностанция, в която 90% от хората бяха без маски. Никаква дистанция, никаква хигиена, никаква дистанция. Не смятам, че навсякъде трябва да слагаме контрол, а всеки трябва да има самосъзнанието да пази и да се пази". И прикани онези, които се съмняват в мерките, да погледнат резултатите за заболеваемост, да видят данните за болните в старческите домове. "Всичко това се дължи на неспазване на мерките", отсече той. 

Министър Ангелов напомни, че манталитетът на човек разкрива и отношението му към мерките, като намеси и колективната отговорност - да се пазят уязвимите и възрастните. А доц. Кунчев успокои с думите, че страната е в плато по отношение на COVID-19, което било обнадеждаващо. 

Засега забраната за влизане на чужденци без карантина и тестове от Турция и Русия остава.