Здравословен живот: Ето как се хранят децата в детските градини в Троян

Кметицата Донка Михайлова от години стимулира създаването на собствени зеленчукови градини в общината

Топ
11:50 - 18 Август 2024
2538
Здравословен живот: Ето как се хранят децата в детските градини в Троян

Темата, която предизвика интерес през седмицата, е здравословното хранене на децата и регламентирането му от държавата. Медът, конфитюрът и мармаладът да бъдат забранени за децата до 1 година в детските градини и кухни, а захарта – драстично да се намали. Това предвиждат промени в наредбата за здравословно хранене на децата до тригодишна възраст.

Докато управляващите обмислят как да се случи, в Троян вече прилагат тези правила от пет години.

„В началото децата не се радваха много, но с времето вкусовите качества на децата се променят и децата пренасят хранителните навици в семейството и създават навици за цял живот”, каза кмета на града Донка Михайлова.

Дневното меню е едно и също за всички детски градини в Троян и се приготвя на едно място. А продуктите се произвеждат специално за децата.

„Създаваме овощни и зеленчукови градини и децата получават биологично чиста храната”, добави Михайлова. „Пет пъти в седмицата имаме пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Солта и захарта са намалени на минимум”, заяви Полина Дичевска, директор на Детска градина „Здравец“- Троян.

Проучване на местните здравни власти показва положителни резултати за здравето на троянските деца. По думите на кмета е отчетена значително по-ниска заболеваемост от диабет.
Според Дичевска децата изглеждат в добро здравословно състояние, няма затлъстяване и „говорят за броколи и зеленчуци”.