Зехтинът поскъпва, а пазарът е залят от „ментета“

Новини
09:26 - 10 Декември 2023
3778
Зехтинът поскъпва, а пазарът е залят от „ментета“

Зехтинът е основна част от средиземноморската диета и култура от хилядолетия. Преди да се появи на трапезата, той се е използвал за лечебни и религиозни практики и е получил прозвището "течно злато" в "Илиада"-та на Омир.

През вековете маслиновото клонче се превръща в символ на мира и просперитета, а пикантните екстра върджин и върджин маслинови масла са висококачествен световен износ. През 2022 г. пазарът на маслиново масло, оценяван на 22,3 млрд. долара, се очаква да нарасне експоненциално през следващото десетилетие. 
 
Но зад най-популярните екстра върджин зехтини в света, произвеждани в Италия, Испания и Гърция, се крият също толкова доходоносни престъпни предприятия, които печелят като продават фалшиво "течно злато", за чието производство се използва слънчогледово или рапично масло, а цената на литър в САЩ достига 30 долара.

В края на ноември властите в Испания и Италия, работещи съвместно с правоприлагащата агенция на ЕС Европол, съобщиха, че са арестували 11 души, свързани с една такава престъпна група, като са задържали 12 варела, съдържащи около 260 000 литра фалшифициран, екстра върджин зехтин. 

Освен това са иззети още 5200 литра качествено масло, което е било готово за износ. Властите твърдят, че той е "негоден за консумация", въпреки фалшивите етикети, които посочват, че зехтинът е 100% италиански или испански.