Зелените: Дано драмата в ДаБГ не нанесе поражения на ДБ

Това е вътрешнопартиен проблем на едната от партиите в коалицията, отсече шефът на Зеленште

Новини
14:56 - 12 Октомври 2021
1944
Зелените: Дано драмата в ДаБГ не нанесе поражения на ДБ

Дано случващото се в „Да България“ да не нанася поражения на коалицията „Демократична България“. Това е сътресение по-скоро в партия „Да България“ и аз се надявам, че те ще решат тези въпроси именно по съществуващия инситуционален ред. Това заяви Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелено движение“ и депутат в 46 НС от ДБ. 

Поводът за думите му е скандалът, предизвикан от тъмносиния общинар етоди Лалов, който поиска оставките на Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

Затова беше и призива на Христо Иванов да има контролна комисия, която да свърши определените обследвания, да се разбере дали има нарушения на устава. Надявам се средата там да бъде заздравена, заяви Сандов пред Actualno.

Методи Лалов не е критичен от вчера, но въпросът е доколко имат основания твърденията му и това трябва да го установи тяхната контролна комисия. Това не рефлектира върху „Демократична България“, тъй като по-скоро е вътрешнопартиен проблем на една от трите партии в коалицията.

Ние като коалиция, особено в момента на процеса подготовка на листите за народни представители, регистрацията и за тези избори и създаването на кампания, обновяването на платформа, това някак остава встрани от нас. „Зелено движение“ като партия партньор не можем да се месим в работата на „Да България“ и за нас е важно това да не нанася поражения върху цялостното представяне на „Демократична България“, защото това е важното.

Надявам се да намерят начин за решение на този въпрос колегите и да продължаваме.

На практика с президентските избори се изпълва пълният цикъл от избори, с които ние влязохме в коалицията и си обещахме, че ще направим минимум един пълен цикъл от избори, за да видим дали това работи. Оказа се, че работи. Стартирахме в доста тежка ситуация, в която бяхме и трите партии извън парламента.

Минахме през евроизборите, където успяхме да минем бариерата и да имаме представител в Европейския парламент, за да просдължим да растем и да стигнем до последното народно събрание, в което бяхме втора политическа сила според социологическите проучвания.

Сега с появата на нов политически проект няма да сме втора, макар че се борим затова. Истината е, че ние се борим да получим мандат, защото нашата коалиция може да даде добрия пример за създаване на по-широка парламентарна коалиция, която да управлява държавата извество време, защото това се оказва необходимост. И ние сме тази организация, този политически субект, който доказва през тези четири години, че знае какво е коалиция и може да балансира добре интересите на трите партии в коалицията, каза Сандов.

Въпреки че ние сме дори от различни политически семейства, знаем кое е важното и върху кое да се съсредоточим и да се опитаме да променяме България към по-добро, заключи зеленият политик.