Зеленият сертификат на депутатите - кьорфишек, влизат без тескерето

Политика
12:15 - 10 Януари 2022
5473
Зеленият сертификат на депутатите - кьорфишек, влизат без тескерето

Т.нар. "зелен" сертификат за достъп до сградите на Народното събрание, който депутатите след седмици разисквания най-накрая приеха миналия петък, се оказа пълен кьорфишек и нито ще заработи, нито ще се изисква от 24 януари, както бе определена началната дата за действието му, обясни държавен служител от парламента пред Lupa.bg. 

На хартия депутатите, цялата администрация, журналистите и сътрудниците на комисиите и парламентарните групи ще трябва да влизат в сградите на законодателния орган - на пл. "Народно събрание" и в бившия Партиен дом, само след сканиране на кюар кодовете им за ваксиниране, преболедуване или тестове, направени на място или предварително до определени часове.

Приетите текстове от мнозинството обаче не кореспондират със законите и правилниците по 3 линии.

Както вече народни избраници отбелязаха, в Правилника за организацията и дейността на парламента изискване за ограничаване на непритежаващите подобно тескере няма, а и в същото време нормативният акт задължава всички 240 членове на институцията да са на работните си места.

Изключение се прави за надлежно обяснено отсъствие като болничен лист или пътуване, но не и липса на конкретен "сертификат", бил той въведен със заповед за останалите граждани от здравния министър. 

На второ място идва и конституционно разписаният имунитет на народните представители. Така дори депутат да реши да влезе в пленарната зала за старт на работния си ден без документа за ваксиниране, тестване или преболедуване от ковид, никой няма право да го спре.

Нещо повече, на входа НСО може да го провери, както става проверката на личните му вещи през металдетектора, но ако той не разполага с кюар кода си, няма право да го спре, нито да изиска намеса на органите на реда. 

Юрист обясни пред медията ни, че същото важи и за журналистите - ако репортер или оператор, фотограф, не разполага със "зелен" сертификат, а иска да отрази работата на депутатите, той може да го направи напълно свободно, тъй като постоянните и ротационните акредитации на представителите на медиите в НС и условията за издаването им не подлежат и не кореспондират с въведения от депутатите миналия петък документ със задължителен характер.