Зеленска се срещна с южнокорейския президент

Украйна
13:39 - 16 Май 2023
1425
Зеленска се срещна с южнокорейския президент

Първата дама на Украйна Олена Зеленска се срещна днес с южнокорейския президент Юн Сук-йол в качеството си на специален пратеник на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на президентската канцелария на Южна Корея.

Срещата бе в рамките на визита на Зеленска в Република Корея, по време на която тя ще участва и в медийна конференция.

В интервю за южнокорейската информационна агенция "Йонхап" Зеленска каза, че ще покани Юн да посети Киев и изтъкна, че подобно посещение би било "много полезно" за украинския народ. Тя също така предупреди за риска от умора от войната в Украйна и призова за "по-радикална" подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия.

Южна Корея, основен производител на артилерийски снаряди, заяви, че не предоставя смъртоносни оръжия на Киев и изтъква като аргумент, че поддържа и отношения с Русия. Въпреки това в интервю за Ройтерс миналия месец Юн заяви, че правителството му може да не "набляга само на хуманитарна или финансова подкрепа", ако цивилното население на Украйна бъде подложено на широкомащабно нападение или поради "ситуация, която международната общност не може да пренебрегне".