Зеленски: Беларус и Грузия също трябва да бъдат част от ЕС

Украйна
17:32 - 09 Май 2024
1554
Зеленски: Беларус и Грузия също трябва да бъдат част от ЕС

Украйна очаква преговорите за присъединяване към Европейския съюз да започнат следващия месец. Но заедно с това има и други народи, които заслужават да станат част от ЕС като беларусите и грузинците.

Това каза украинският президент Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, която е на посещение в Киев.

"Изпълнихме всички условия, така че преговорната рамка да бъде одобрена през юни и реално да започнат преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС. Също така е важно за другите народи, които заслужават да бъдат в Европейския съюз, европейското единство наистина да работи, така че и те да реализират статута си на кандидати", заяви Зеленски, цитиран от "Европейская правда".

"Европа - това са както Балканите, така и Молдова, и определено ще има Ден на Европа и за Грузия, и Ден на Европа за Беларус", подчерта президентът.

Изданието посочва, че прави впечатление, че Зеленски пропусна да добави в този списък Турция, която формално има статут на кандидат, но преговорите с нея са спрени.