Зеленски благодари на ЕС и се обяви за Европа без разделения

Новини
08:31 - 24 Юни 2022
2621
Зеленски благодари на ЕС и се обяви за Европа без разделения

Този път не става въорос само за политика. Вярвам, че това винаги ще бъде отправната точка на новата история на Европа. Европа без разделение. Европа без "сиви" зони. Европа, която е наистина обединена и която знае как да защитава себе си, своите ценности, своето бъдеще.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение, след като Европейският съвет и Европейският парламент дадоха статут на кандидат на Украйна. 

Зеленски по-рано вече отбеляза в "Туитър", че това е историческо решение. 

Днес вие приехте едно от най-важните решения за Украйна през всичките 30 години независимост на нашата държава, каза Зеленски, като припомни стъпките към членството, направени от Киев от началото на войната.

Вярвам обаче, че това решение не е само за Украйна. Това е най-голямата стъпка към укрепване на Европа, която може да се направи точно сега, в наше време и в такива трудни условия, когато руската война изпробва способността ни да запазим свободата и единството, каза той.

На петия ден от пълномащабната война на Русия срещу Украйна подадохме молба за присъединяване към Европейския съюз. Дадохме изключително бързи и качествени отговори на въпросника, който получихме от Европейската комисия.

Ето желания резултат днес. Днес бих искал да потвърдя, че Украйна е в състояние да стане пълноправен член на ЕС, каза той.