Зеленски: Благодаря, България! Страната ви е защитница! (НА ЖИВО)

На хората им е трудно да признаят реалността на злото, когато са на хиляди километри, заяви украинският лидер

Новини
15:00 - 06 Юли 2023
3859
Зеленски: Благодаря, България! Страната ви е защитница! (НА ЖИВО)

Володимир Зеленски благодари на България за подкрепата с емоционални думи след срещата си с премиера Николай Денков и Мария Габриел. Благодаря, България е защитница, заяви той.   

Г-н премиер министър, уважаеми дами и господа, уважаеми журналисти, екипът на премиер министъра, скъпи хора, скъпи народ на България, радвам се да посетя вашата страна и столица по покана на правителството и да ви благодаря.

Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на политиката на геноцид на Русия, която води срещу нашата независимост, свобода, срещу нашите хора. Отношението към Русия не е еднозначно в различните страни. На хората често им е трудно да признават реалността на злото, особено когато не са се срещнали с него, заяви Зеленски.

Когато хиляди километри разделят страните от артилерията, която безжалостно изпепелява, хората не могат да оценят какво е в безсънните нощи, руския терор с ракети и дронове, тогава е по-лесно да отхвърлиш мисълта. Толкова по-ценно е разбирането от лидери и страни, които избират моралния път, пътя на защитата и свобода.    

Благодаря, България, за подкрепата и защита на живота на нашите хора, заяви Зеленски.

Руските окупатори измъчват, убиват и депортират деца, принудени сме да търсим украинските деца, които Русия отвлича, описа черната картина Зеленски.

Разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист. разчитаме на сътрудничеството си с България. То вече ни помогна да защитим много хора, ще продължим разговорите особено по отношение на рехабилитацията на войници в България и в обучението на медици, каза украинският президент.

Трябва да защитим хората от ценови кризи, радвам се, че енергетиката става един от приоритетите на сътрудничеството ни. Разчитаме към началото на преговорите за членство на Украйна в ЕС, подписахме и споразумение за интеграцията ни в НАТО. Лично съм благодарен и за формулата на мира. Искам да отбележа участието на България - вече започнахме консултации на ниво посланици и съветници. Засега още не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България, каня страната ви за срещата на върха, която подготвяме. Благодаря ви и високо оценявам приема на наши хора тук. Това беше много сложен момент за нашата държава. С голяма благодарност съм към всички хора, за убежището, за подкрепата. Украйна никога няма да забрави, че в такъв тежък момент, вие сте с нас, допълни Зеленски.

Удоволствие е за мен да ви посрещна в България. Страната ни е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. 

България и Украйна подписаха съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна.

Преди речта му бе подписан Меморандум между министерство на енергетика на България и Украйна за сътрудничество в енергетиката от страна на двамата ресорни министри. 

Благодаря за формулата за мира, добави Зеленски. 

Искам да заяви лично подкрепата за Украйна. Последователни сме за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, зящото тя е ключова за сигурността в региона. Русия трябва да се изтегли от региона и да понесе своята отговорност и за военни престъпления, заяви от своя страна акад. Денков.

Страната ни не може да гледа безучастно страданията на милиони само на километри от нашата граница, увери премиерът.  

Помощта е за защита, не за нападение, уточни Зеленски на въпрос дали са говорили с кабинета за военна помощ за Украйна. 

Изнасилваха деца пред очите на техните родители. Масови изтезания, масови погребения. Ако говорим за артилерия е за да не дойдат те отново при нас. Те стрелят на определено разстояние, дори не на територията на врага, заяви той.  

Те използват ракети по цивилното население, по жилищата на хората, заяви украинският лидер.Всяка страна има правото да се защитава, всеки човек има право да защитава децата си. Всички вие, ако при вас нахлуе човек, ще защигтавате децата си, защото иначе ще останегте без тях. Ние не знаем къде са 200 000 деца, разкри ужаса в Украйна Зеленски. Не знаем кой от тях е жив, малко ли е, за да ни помогнете?, попита Зеленски.   

Украйна няма да забрави, че в този ключов момент България е с нас, заключи Зеленски.

Снимки: Агнес Методиева