Зеленски чака покана от НАТО

Президентът осъзнава, че присъединяването би било невъзможно, докато продължава войната

Украйна
16:19 - 27 Юни 2023
2024
Зеленски чака покана от НАТО

Президентът Володимир Зеленски призова Украйна да получи политическа покана за присъединяване към НАТО, когато Алиансът проведе среща на върха в Литва следващия месец, предаде "Ройтерс".

"Има всички основания за политическа покана към Украйна да се присъедини към Алианса", заяви той в телеграм.

Зеленски, чиято страна беше нападната от Русия, настоява още за гаранции за сигурност от НАТО, ако Украйна не получи членство в Алианса в близко бъдеще.

Той каза във вторник, че има "пълно разбирателство за гаранциите за сигурност за Украйна до момента на присъединяването", но не даде повече подробности.

Министърът на отбраната Олексий Резников заяви миналата седмица, че очаква Киев да получи ясен сигнал и "формула" за членство в НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли.

Макар Зеленски силно да настоява за членство на Украйна в НАТО, той също така подчерта, че признава, че присъединяването би било невъзможно, докато продължава войната. Във вторник той каза, че Киев работи "за да направи решенията от срещата на върха във Вилнюс наистина значими".

По-късно Зеленски отбеляза, че е обсъдил кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО в телефонен разговор с шведския външен министър Тобиас Билстрьом и добави: "Аз също така повторих нашия призив за ключови политически решения за членството на Украйна в НАТО."

Западни страни като Съединените щати и Германия са предпазливи към действия, за които се опасяват, че биха могли да доближат Алианса до влизане в активна война с Русия, която отдавна разглежда разширяването на НАТО в Източна Европа като доказателство за враждебност на Запада.