Зеленски чака засилени атаки от Москва и "да" от ЕС за членство

Украйна
07:50 - 20 Юни 2022
975
Зеленски чака засилени атаки от Москва и "да" от ЕС за членство

Украинският президент Володимир Зеленски очаква тази седмица да бъде историческа за Украйна, но в същото време предупреди и за засилена враждебна на страната дейност.

Това каза той във вечерното си обръщение към украинците, цитирано от "Укринформ".

Утре започва една наистина историческа седмица. Седмица, когато ще чуем отговора от Европейския съюз (ЕС) относно статута на кандидат за Украйна. Вече имаме положително решение от Европейската комисия (ЕК) и в края на новата седмица ще има отговор от Европейския съвет.

Мисля, че за всички е очевидно, че от 1991 г. насам е имало малко такива съдбоносни решения за Украйна, каквито очакваме сега. Убеден съм, че само положително решение отговаря на интересите на цяла Европа.

Очевидно трябва да очакваме по-голяма враждебна активност от Русия. Целенасочено и демонстративно, точно тази седмица. Не само срещу Украйна, но и срещу други европейски държави. Ние се подготвяме. Готови сме. Предупреждаваме партньорите, каза той.

Окупаторите натрупват сили в Харковско направление, в Запорожска област. Отново удариха горивната ни инфраструктура - искат да влошат горивната ситуация. Разбира се, ние ще отговорим и на това.

В Донбас продължават ожесточените боеве. Руската армия използва най-голям брой артилерия там, най-голям брой настъпателни сили. Но Северодонецк, Лисичанск, Авдиевка, Красногоровка и други горещи точки се държат, каза още той. 

Припомняме, че вчера темата за членството на Украйна бе коментирана от премиера Денис Шмигал, който настоя, че това за Киев няма да е подарък, а заслужен край на положен тежък труд и дълъг процес.