Зеленски: ЕК взе историческо решение

Молдова също получи препоръка за кандидат за членство от страна на ЕК

ЕС
15:15 - 17 Юни 2022
2471
Зеленски: ЕК взе историческо решение

Украинският президент Володимир Зеленски посрещна с радост препоръката на Европейската комисия страната му да получи статут на кандидат за членство в ЕС. Тя бе оповестена от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен по-рано в петък.

"Приветствам положителното заключение на Европейската комисия относно статута на кандидат за членство в ЕС за Украйна. Това е първата стъпка по пътя към членството в ЕС, която със сигурност ще ни доближи до нашата Победа", написа Зеленски в Туитър.

"Благодаря на Урсула фон дер Лайен и на всеки член на ЕК за историческото решение. Очаквам положителния резултат от Европейския съвет през следващата седмица", добави той.

Именно държавните и правителствените ръководители на всички 27 страни членки трябва да вземат единодушно решение дали да одобрят препоръката на ЕК. Това се очаква да стане следващата седмица - на 23 или 24 юни, и ако Киев успее, статутът на кандидат ще е първата стъпка от дълъг и сложен процес на присъединяване.

Украйна трябва да изпълни и критерии, наложени от ЕС и свързани с върховенството на закона и борбата с корупцията.

Молдова също получи препоръка за кандидат за членство от страна на ЕК, но Комисията отхвърли Грузия. Тя препоръча Тбилиси да получи зелена светлина за "европейска перспектива" - едно ниво по-ниско от това на официален кандидат за ЕС.