Зеленски и датският премиер посетиха ранени войници в Николаев

Кабинетът на Зеленски не разкри подробности за разговорите му с Фредериксен

ЕС
15:54 - 30 Януари 2023
1410
Зеленски и датският премиер посетиха ранени войници в Николаев

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с датския премиер Мете Фредериксен по време на посещение в южния украински град Николаев, съобщава "Ройтерс".

Видеозаписи, публикувани от кабинета на Зеленски, показват как държавният глава поздравява Фредериксен с ръкостискане на заснежена улица, преди да двамата да влязат в болница, за да се срещнат с ранени войници при инвазията на Русия.

"За нашите воини е важно да могат да преминат не само физическа, но и психологическа рехабилитация", написа Зеленски в "Телеграм". "Благодарен съм на всички медицински работници, които се грижат за здравето на нашите защитници. Пожелавам им бързо възстановяване!".

Кабинетът на Зеленски не разкри подробности за разговорите му с Фредериксен.

По-рано този месец Министерството на отбраната на Дания съобщи, че страната ще дари на Украйна 19 самоходни гаубици "Цезар", произведени във Франция.

Президентът съобщи, че се е срещнал и с местни служители, докато е бил в Николаевска област, която често беше атакувана от руските сили след инвазията преди 11 месеца.

"Регионът героично устоява на всички атаки на терористите (руските сили - б.р.). По време на посещението проведох среща относно текущата ситуация в областта", написа той.

"Обсъдихме оперативната обстановка в южната част на Украйна, последиците от руските ракетни удари и атаки с дронове".

Разговорите обхванаха и състоянието на енергийната инфраструктура и дългосрочното възстановяване на региона, допълни Зеленски.