Зеленски иска да говори пред ООН

Ако украинският президент отиде в ООН, това ще бъде едва второто му задгранично посещение от началото на войната в Украйна

Новини
12:43 - 14 Януари 2023
2220
Зеленски иска да говори пред ООН

Украинският президент Володимир Зеленски иска да посети ООН, за да направи обръщение по време на заседание на високо равнище на 193-членното Общо събрание на организацията, насрочено в навечерието на първата годишнина от руската инвазия на 24 февруари 2022 г., съобщи първият заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова, цитирана от Асошиейтед прес.

В интервю за агенцията Джапарова посочи, че за подобна визита обаче ще е нужно да са налице редица фактори. Като такива тя изтъкна на първо място обстановката на бойното поле и предупреждението на украинското разузнаване, че Русия подготвя "много сериозна офанзива за февруари".

"Нашият президент иска да дойде, той има волята и намерението да го направи. Независимо от всичко обаче дали това посещение ще стане факт, ще зависи от положението в областта на сигурността", обобщи украинската заместник-външна министърка.

Ако Зеленски отиде в ООН, това ще бъде едва второто му задгранично посещение от началото на войната в Украйна. На 21 декември той направи изненадваща визита във Вашингтон, за да се срещне с най-важните си поддръжници във войната с Русия - президента Джо Байдън и членовете на американския Конгрес, на които благодари за подкрепата и каза, че "противно на всички очаквания" Украйна все още се държи.

Украинският постоянен представител при ООН Сергий Кислиця съобщи, че Общото събрание е насрочило за 23 февруари дебати на високо равнище за войната, които ще бъдат последвани на следващия ден от заседание на Съвета за сигурност на министерско равнище.