Зеленски иска директни разговори с Путин

Украйна
11:24 - 25 Май 2022
2272
Зеленски иска директни разговори с Путин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски иска единствено директни разговори с Владимир Путин, а не чрез посредници. Това изказване той направи по видеоконферентна връзка с участници в работна закуска в рамките на Световния икономически форум в Давос, организирана от Украйна.

Зеленски добави, че ако руският президент разбира реалността, има възможност да се намери дипломатически път за излизане от конфликта в Украйна. По думите му Москва трябва да изтегли войските си до границите и линиите преди началото на руската инвазия, започнала на 24 февруари. "Това трябва да е първата стъпка към разговорите", допълни той.

По време на видеоконферентната връзка Зеленски разкритикува липсата на единство между западните страни във връзка с войната в Украйна. "Моят въпрос е: Има ли единство на практика в Запада? Аз не виждам такова единство", допълни той и заяви, че има нужда от подкрепата на единна Европа.

Президентът на Украйна поднесе съболезнованията си на близките на жертвите в масовата стрелба в начално училище в американския щат Тексас.

"Искам да изкажа моите съболезнования на всички близки и на семействата на децата, които бяха убити в ужасяващата стрелба в училище в Тексас. Ужасно е да има жертви на стрелби в мирно време. Това се случва навсякъде, това се случва по света, това се случва очевидно и в обществата в мир", каза Зеленски.