Зеленски иска Западът да не пуска руснаци

Украйна
11:12 - 09 Август 2022
2011
Зеленски иска Западът да не пуска руснаци

Руската агресия в Украйна може да бъде спряна, ако западните страни забранят на всички руски граждани да влизат на тяхна територия, каза президентът Володимир Зеленски в интервю за Вашингтон поуст.

"Най-важните санкции са затварянето на границите, защото руснаците превземат чужда територия", каза Зеленски и добави, че руските граждани трябва да живеят в родината си, докато не променят подхода си.

Критиците смятат, че подобна забрана би била несправедлива спрямо онези руснаци, които са напуснали страната поради несъгласие с политиката на Владимир Путин (десетки хиляди хора са напуснали Русия от началото на войната).

"За каквито и руснаци да говорите, върнете ги обратно в Русия", настоява Зеленски. "Тогава ще разберат. Тогава ще кажат: ние нямаме нищо общо с тази война. Цялата нация не може да носи отговорност, нали? Може би ... Този народ е избрал такава власт и не се бори с нея, не спори с нея, не й крещи."

В предишните си интервюта Зеленски каза, че е загубил емоционалния компонент към руския народ, но изрази благодарност към онези, които се застъпват "за справедливост и за Украйна", включително журналисти (много от които са напуснали Русия).

Във вечерното си изявление украинският президент призова за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради обстрела на Запорожката атомна електроцентрала.

"Русия няма да се съобразява с думите и "безпокойството". Необходими са нови санкции срещу терористичната държава и цялата руска ядрена индустрия за създаване на заплаха от ядрена катастрофа", каза Зеленски във вечерно обръщение.

"Чернобилската катастрофа е взрив в един реактор. Запорожката АЕЦ има шест енергоблока", добави той.

Съединените щати също обвиняват Русия за обстрела и призовават за прекратяване на всички военни действия срещу украинските ядрени съоръжения. По американски данни към момента няма признаци за повишени или аномални нива на радиация в Запорожката АЕЦ.