Зеленски към Запада: Изпратете ни самолети

Великобритания заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители

Свят
14:25 - 09 Март 2022
2843
Зеленски към Запада: Изпратете ни самолети

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път призова западните страни да изпратят изтребители на страната му.

Във видеообръщение към Запада той подчерта, че страната му е във война и "това не е пинг-понг", призовавайки западните лидери да не се отмятат от своята отговорност и "да разрешат това бързо".

Вчера Полша предложи да даде на Съединените щати всички свои изтребители МиГ-29 на САЩ, за да могат да бъдат предадени на Украйна.

Пентагонът обаче отхвърли предложението с мотива, че не смята, че то е състоятелно и тъй като "поражда сериозни опасения за НАТО".

След като стана ясна позицията на САЩ, Полша обяви, че е готова да действа, но само в рамките на НАТО.

Вчера говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ нито пречат, нито блокират или разубеждават Полша да изпрати изтребители от съветско време на Украйна.

Във видеоразговор с американски законодатели през уикенда украинският президент Володимир Зеленски отправи "отчаяна" молба към Съединените щати да помогнат на Киев да получи повече бойни самолети за борба с руските сили и да запази контрола над въздушното си пространство.

Първоначално САЩ изразиха склонност да подкрепят искането, съгласно което Полша ще изпрати изтребители от съветско време на Украйна и в замяна ще получи изтребители F-16 от Съединените щати.

Великобритания също заяви, че ще подкрепи Полша, ако реши да предостави изтребители на Украйна.