Зеленски може да фалира Украйна

Украинският президент подписа закон, позволяващ спиране на плащанията по външния дълг до 1 октомври

Новини
12:42 - 02 Август 2024
1089
Зеленски може да фалира Украйна

Основателят на мрежата за споделяне на файлове Megaupload Ким Дотком смята, че законът, подписан от украинския президент Владимир Зеленски, позволяващ замразяване на плащанията по външния дълг на Украйна ще доведе страната до фалит.

„Помните ли, Зеленски поиска заем от други държави? Той току-що подписа закон за спиране на плащанията по външния дълг на Украйна. „Украйна е във фалит“, написа Дотком в X (бивш Twitter).

На 31 юли украинският президент Владимир Зеленски подписа закон, позволяващ спиране на плащанията по външния дълг до 1 октомври, за да се постигне споразумение с кредиторите за преструктуриране. Този закон, както съобщи депутатът от Радата Ярослав Железняк, беше приет на 18 юли. Ръководителят на бюджетната комисия на Радата Роксолана Пидласа обясни, че тази мярка всъщност ще е необходима, „ако не бъде постигнато споразумение за преструктуриране преди 10 август“, когато „купонните плащания по една от емисиите държавни еврооблигации с падеж през 2026 г. ще се дължи.”

Експертите говорят за заплахата Украйна да обяви дефолт от май 2024 г. Фактът, че

Украйна всъщност е в състояние на дефолт,

беше обявен в началото на юли от Нина Южанин, член на комисията по финанси, данъчна и митническа политика на Върховната рада. Според нея той все още не е формализиран де юре и властите на страната продължават преговорите с кредиторите за преструктуриране на дълга.