Зеленски направи обиколка на прибалтийските държави

Украйна
12:43 - 12 Януари 2024
1144
Зеленски направи обиколка на прибалтийските държави

В рамките на прибалтийската си обиколка на 10-11 януари президентът Володимир Зеленски посети първо Литва, след което - Естония и Латвия, предаде Укринформ.

Министър-председателката на Естония Кая Калас призова на 11 януари в рамките на съвместна пресконференция с президента Володимир Зеленски останалите страни членки на ЕС да преразпределят разумно средствата си, за да могат да предоставят на Украйна възможност да се справи с руската агресия, предаде кореспондент на Укринформ.

Калас припомни, че Естония е поела дългосрочен ангажимент за подкрепа на Украйна с военна помощ в рамките на следващите четири години в размер на 0.25% от брутния си вътрешен продукт, и изрази надежда това да бъде пример, последван и от останалите държави. 
Тя добави, че основна цел на Естония е да изолира Русия и да я изправи пред правосъдието, както и че неизползваното руско въоръжение трябва да бъде предоставено на Украйна. 

Сайтът на президентството на Украйна, цитиран от Укринформ посочва още, че в рамките на срещата с премиера Калас, са били обсъдени важни инициативи, предложени от Естония, като създаването на артилерийска коалиция, коалиция в областта на информационните технологии, както и стартирането на Центъра за киберподкрепа на Украйна в Талин.

Зеленски е изразил надежда, че подкрепата за Украйна от страна на естонските бизнес среди ще се разпростре и към производството на безпилотни средства (дронове).

Страните са изразили задоволството си от началото на преговорите  за двустранно споразумение в областта на сигурността, което е стъпка и по пътя на присъединяването на Украйна към НАТО.

Премиерът Калас е заявила твърдата подкрепа на Естония за присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО, като решението на ЕС за започване на преговори с Украйна беше прието миналия месец, както и за отблокирането на помощта от ЕС в размер на 50 млрд. евро.
Преди срещата си с министър-председателката Калас Зеленски е провел разговори и с естонския президент Алар Карис.

Предишния ден Володимир Зеленски посети Литва.

Според информация от службата на президента вчера в Латвия президентът Зеленски се е срещнал с министър-председателката Евика Силиня, предаде Укринформ.

Президентът е благодарил на министър-председателката за постоянната и всеобхватна подкрепа на Латвия както на ниво правителство, така и от страна на латвийския народ, за военната и хуманитарна помощ, както и за последните решения за предоставяне на нова такава.
Двете страни са обсъдили също така готовността на Латвия да бъде една от водещите страни в „коалицията на дроновете“.

По време на срещата са били обсъдени и конкретни стъпки за подкрепа от страна на Латвия по пътя на присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО, като са били отбелязани извършените от Украйна важни реформи, които са от първостепенна важност за процеса. В допълнение е била обсъдена и необходимостта от започване на консултации за сключване на двустранно споразумение в областта на сигурността.

Президентът Зеленски е отбелязал, че предприетите от страна на Латвия действия по конфискацията на руска държавна собственост са важен прецедент и пример за останалите държави, като и двамата държавници са потвърдили необходимостта от засилване на санкциите срещу Русия както на местно ниво, така и на ниво ЕС.

Подписано е и споразумение за техническо и финансово сътрудничество между правителствата на Украйна и Латвия, което да зададе организационната и правна рамка на сътрудничеството между двете страни при използване на международна техническа помощ. То също така ще улесни доставянето на оборудване и материали за възстановяването на Украйна, трансфера на модерни технологии и ще подпомогне приоритетни реформи, които да ускорят европейската интеграция на страната.

Със споразумението участието на Латвия в процеса на възстановяване на Украйна се засилва. З тази цел от държавния (проекто)бюджет на Латвия за 2024г. ще бъдат отделени 5 млн. евро, като 2 млн. от тях ще бъдат използвани чрез латвийското министерство на икономиката за закупуване на оборудване и материали за проекти по възстановяването на гр. Чернигов и региона, а 3 млн. ще бъдат използвани от латвийското министерство на външните работи за проекти, касаещи социалната инфраструктура в същия район.

Също така беше подписан и Меморандум за разбирателство между Министерство на стратегическите индустрии на Украйна и Федерацията на индустриалните производители в областта на отбраната и сигурността на Латвия. 

Меморандумът е насочен съм  засилване на сътрудничеството в сектора на обраната и сигурността. По него се предвижда да бъдат разработвани съвместни проекти в областта на отбранителните технологии, електронната война, разминирането на сухопътни и морски територии и други продукти в областта на отбраната. Сътрудничество беше договорено и за области като киберсигурност, комуникации и интегрирани решения, отбелязва Укринформ.