Зеленски нареди чистка в украинската служба за охрана след заговори за убийства

Най-малко 4 души са загинали при руска ракетна атака срещу източния украински град Покровск, заяви местният губернатор Вадим Филашкин

Украйна
18:20 - 24 Юни 2024
3146
Зеленски нареди чистка в украинската служба за охрана след заговори за убийства

Украинският президент Володимир Зеленски нареди на новия началник на Службата за държавна охрана на Украйна да прочисти редиците ѝ от хора, които я дискредитират, след като двама от офицерите ѝ бяха обвинени в заговор за убийство на висши служители.

Миналия месец Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че е заловила двама полковници от службата за охрана, обвинени в сътрудничество с Русия с цел заговор за убийството на Зеленски и други длъжностни лица, включително началника на военното разузнаване Кирил Буданов.

Службата за държавна охрана осигурява сигурността на различни държавни служители, припомня Ройтерс.

При представянето на полковник Олексий Морозов пред генералния щаб Зеленски заяви, че основната му задача е да гарантира, че в агенцията постъпват само тези, които виждат бъдещето си свързано с Украйна. Това е първият коментар на украинския президент след ареста на агентите.

"И, разбира се, агенцията трябва да бъде прочистена от всички, които не избират Украйна за себе си или дискредитират службата за държавна охрана", подчерта той в "Телеграм".

Зеленски уволни предшественика на Морозов Сергий Руд през май - два дни след като ССУ задържа служители на агенцията, които според нея са работили за Федералната служба за сигурност на Русия и са изнесли класифицирана информация. От Москва нямаше коментар, допълва БТА.

Най-малко 4 загинали при руски ракетен удар срещу украинския град Покровск, ранените са 34, включително деца

Най-малко 4 души са загинали при руска ракетна атака срещу източния украински град Покровск, предаде Ройтерс, като цитира изявление на местния губернатор Вадим Филашкин.

Ранените са 34, сред тях има две деца, уточни украинският губерантор в "Телеграм".

Руските войски са изстреляли две ракети. Унищожена е една частна къща, 16 други са били повредени.

Русия: САЩ са програмирали и насочили ракетите за атаката срещу Крим

Руското министерство на външните работи заяви днес, че ракетите, използвани във вчерашното нападение над Кримския полуостров, са програмирани от американски специалисти и са насочени на базата на разузнавателни данни от американски сателити и от намиращ се в близост американски наблюдателен дрон, предаде Ройтерс.

Вчера руското министерство на отбраната обяви, че атаката срещу Крим, анексиран от Москва през 2014 г., е била извършена с ракети АТАКМС, доставени на украинската армия от САЩ.

По-рано днес прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, нарече нападението "абсолютно варварско" и заяви, че Москва ще реагира на участието на Вашингтон в него.

Днес посланичката на САЩ в Москва Лин Трейси бе извикана в руското външно министерство, за да бъде уведомена, че Москва обвинява в еднаква степен Киев и Вашингтон за смъртоносното нападение над град Севастопол на Кримския полуостров. По руски данни при атаката са загинали най-малко четирима души, включително две деца, и са били ранени над сто души.