Зеленски настоява за среща на върха Украйна-Африка

Ние трябва да общуваме директно, заяви украинският президент

Новини
21:50 - 16 Юни 2023
2248
Зеленски настоява за среща на върха Украйна-Африка

Украинският президент Володимир Зеленски изрази в петък готовността си да организира среща на върха Украйна - Африка.

"Наистина желая, говорих отново за това днес, да проведем срещата на върха Украйна - Африка. Наистина вярвам, че африканските страни трябва да знаят и трябва да комуникираме директно", каза Зеленски на пресконференция заедно с африканските лидери, които бяха на посещението в Киев, съобщава Ройтерс.

Киев под руска атака по въздух с ракети и дронове
Киев ухажва Глобалния юг и се опитва да оспори влиянието на Русия в региона. Русия, която започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., планира да проведе втората си среща на върха Русия - Африка това лято, напомня Ройтерс.

По време на същата пресконференция украинският президент повтори, че при сегашните обстоятелства Киев не иска да преговаря с Русия. Според него воденето на преговори с Москва в този момент би означавало замразяване на конфликта.

От своя страна президентът на Република Южна Африка - Сирил Рамафоса, който говори след среща в Киев между африканските лидери и президента на Украйна Зеленски, заяви, че ще има двустранна среща с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят срещата на върха на БРИКС.