Зеленски: Не планирам преговори с Путин

Новини
09:22 - 12 Септември 2022
2011
Зеленски: Не планирам преговори с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Си Ен Ен, че засега не планира преговори с руския президент Владимир Путин. Главната цел в момента е да си върнем всички територии, допълни Зеленски на фона на успешно контранастъпление на украинската армия.

Киев обвини руските войски и за атака на Харковската топлоцентрала.

Руски атаки по енергийната инфраструктура са оставили без ток огромни части на Източна и Централна Украйна, съобщи президентът на страната. По думите на Володимир Зеленски, "затъмнението" е пълно в Харковска и Донецка област и частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска. Според руски източници в Донецк няма проблеми с тока.

По-рано работата на Запорожката АЕЦ беше спряна като предпазна мярка заради продължаващите бойни действия.

Окупирането на централата от руските войски е причината сигурността ѝ да бъде изложена на риск, е казал френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, който от своя страна е обвинил Киев за редовните нападения в района. Според Кремъл Путин е призовал за „неполитизирано взаимодействие“ по въпроса с участието на Международната агенция за атомна енергия.

В поредното си видеообръщение украинският президент отбеляза, че са изминали 200 дни от началото на руската агресия срещу страната му. Володимир Зеленски изказа благодарност на военнослужещите:

"Днес вашите действия на север, юг и изток се виждат и забелязват от всички. Светът е във възторг, а врагът е обзет от паника. Украйна се гордее с вас, вярва във вас, моли се за вас и ви очаква. Пътят към победата не е лесен, но ние сме уверени, че той е по силите ви. Вие ще достигнете нашата граница, във всички райони. Ще видите нашите гранични бразди и вражеските гърбове. Ще видите как сияят очите на нашите хора и петите на окупаторите. Те ще нарекат това жестове на добра воля. Ние ще наречем това победа".

Зеленски потвърди, че в рамките на контраофанзивата е превзет стратегическият източен град Изюм, както и Балаклия и Купянск. Военното командване обяви, че са освободени 3000 квадратни километра от началото на настъплението край Херсон и Харков.

Според руската страна нейните силови структури са предотвратили терористични актове в Херсонска област. Съобщава се и за мощни взривове в Херсон, а също, че в хода на т.н. "специална военна операция" са взети под контрол приазовската част на Запорожка област и цялата Херсонска област с големите храдове Херсон, Мелитопол и Бердянск. РИА Новости пише, че и двата региона, в които са сформирани нови администрации, са изразили желание да влязат в състава на Русия.