Зеленски: Още ПВО системи NASAMS бяха въведени в бойно дежурство

Украйна
17:15 - 07 Ноември 2023
2752
Зеленски: Още ПВО системи NASAMS бяха въведени в бойно дежурство

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в профила си в "Телеграм" на 7 ноември, че е получил доклади за получаване на още боеприпаси, оборудване и екипировка за армията. Също така допълнителни системи NASAMS от партньорите на Киев са били въведени в бойно дежурство, отбеляза той, без да дава повече подробности.

"Своевременно подсилване на нашата противовъздушна отбрана преди зимата", бе краткият коментар на Зеленски.

Той е чул още обобщение от фронта относно бойните действия в направленията Купянско, Бахмутско, Авдеевско и на юг. Вече разполага и с нови разузнавателни данни за Черноморския регион и за страните от Организацията на Договора за колективна сигурност. "Службата за сигурност докладва за контраразузнавателните си мерки", обяви Зеленски.

NASAMS е система "земя-въздух", която е на въоръжение в Украйна от ноември 2022 г., когато първите системи бяха доставени в разгара на масираната ракетна кампания на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура.

NASAMS се счита за особено полезна за Украйна поради големите запаси в страните от НАТО от използваните ракети AIM-120 AMRAAM.

Системата е с обхват на ракетите до 50 км, а радарът ѝ - до 120. Разработена е от Kongsberg Defence&Aerospace и Raytheon.