Зеленски отново поиска оръжия от Запада

Според Ройтерс той е поискал също така от президента на Литва системи NASAMS

Украйна
15:23 - 19 Декември 2022
2068
Зеленски отново поиска оръжия от Запада

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, обръщайки се към лидерите на страните, които са част от Съвместните експедиционни сили (JEF), по време на тяхната среща в Рига, поиска от тях различни видове оръжия, от които Киев се нуждае, за да отблъсне руската агресия, съообщават западните медии.

По-специално украинският президент поиска от британския премиер Риши Сунак да увеличи доставките на системи за противовъздушна отбрана.

Според Ройтерс Зеленски е поискал също така от президента на Литва системи NASAMS и и ракети "Стингър"; от министъра на отбраната на Дания - гаубици "Цезар"; от, премиера на Швеция - артилерийски системи "Арчър" и от министъра на отбраната на Нидерландия - танкове.

Водените от Великобритания съвместни експедиционни сили са военни сили с висока степен на готовност, способни на бързо предислоциране и участие в съвместни операции, вариращи от хуманитарна подкрепа и възпиране до бойни операции навсякъде по света.

В тях влизат 10 страни - 8 членки на НАТО, както и Швеция и Финландия, които са в процес на присъединяване към Северноатлантическия алианс.

От началото на войната в Украйна президентът Володимир Зеленски използва всяка възможност да привлече вниманието на световната общност към ситуацията в страната, страдаща от руската агресия.

Той говори на десетки срещи на върха на различни нива, пред парламентите на различни страни и дори на откриването на тазгодишния филмов фестивал в Кан.