Зеленски подписа закона за мобилизацията

Украйна
16:49 - 16 Април 2024
2566
Зеленски подписа закона за мобилизацията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закон, приет от Върховната рада за подобряване на някои въпроси на мобилизацията, военната регистрация и военната служба, съобщава Би Би Си.

Основните разпоредби на закона ще влязат в сила един месец след датата на подписване - от 16 май.

Основната задача на приетия в четвъртък закон беше да засили мобилизационните процеси, но сред наблюдателите няма ясно мнение дали окончателният документ може да се справи с тази цел.

Във всеки случай той официално затяга правилата за военна регистрация, засилва санкциите срещу "отклонилите се от набора" и уточнява разпоредбите за отсрочка от мобилизация. Ден преди това вълна от възмущение в социалните мрежи беше предизвикана от изключването от законопроекта на разпоредби за демобилизацията на вече воюващи бойци от украинските сили за отбрана, както и задължителната ротация на военния персонал на фронтовата линия.

Депутатите приеха закон за мобилизация на фона на изявленията на украинското ръководство за предстоящо широкомащабно настъпление на руските войски, което трябва да започне в края на май - началото на юни тази година.

Основната задача на закона е да регистрира всички военнозадължени лица и да актуализира данните им. Това ще опрости процеса на мобилизация за властите, тъй като службите за военна регистрация и набор (сега в Украйна те се наричат ​​TЦК - "териториални центрове за набиране на персонал") ще разполагат с актуална информация за потенциални новобранци.

Гражданите на Украйна трябва сами да се свържат с службите за военна регистрация и записване, за да получат документи за военна регистрация. Тоест служителите на TЦК няма да трябва да ги "хващат" по улиците, както често се случва сега.

Мъжете на възраст 18-60 години са длъжни да актуализират своите пълномощия в рамките на 60 дни във военната служба за регистрация и вписване, центъра за административни услуги (ЦАУ) или в електронния акаунт на наборника.

Също така мъжете трябва да имат и да носят със себе си документи за военна регистрация и да ги представят при поискване от служители на полицията или TЦК.

Без тези документи украинците в чужбина няма да могат да получат паспорт или да получат консулски услуги.

Гражданите, регистрирани в армията, могат доброволно да регистрират своя електронен акаунт.

Вместо наборна повинност законът въвежда "основно военно обучение" за гражданите. Може да бъде завършен по време на обучение в университети или в учебни центрове на въоръжените сили на Украйна. Такава подготовка ще започне на 1 септември 2025 г.

Тези, които избягват мобилизацията, ще имат проблеми със закона. По-специално, проектозаконът предлага да се позволи на TЦК да отнеме шофьорските си книжки на укриващите се чрез съдилищата. Те също ще бъдат изправени пред значително увеличение на глобите.

Службата за военна регистрация и вписване ще може да се свърже с полицията с искане за задържане на укриващия се в набора. Ако това не е възможно, тогава TЦК изпраща на гражданина препоръчано писмо с искане да се яви във военната служба за регистрация и вписване. Писмото се счита за връчено дори лицето да не го е получило.

Лица, които не са преминали военна служба или основно военно обучение, няма да могат да работят в държавната служба, прокуратурата и полицията.