Зеленски поиска от британските депутати още по-строги санкции за Москва

Премиерът Джонсън заяви, че Великобритания и нейните съюзници ще продължат да снабдяват с оръжия Украйна

Новини
20:48 - 08 Март 2022
2623
Зеленски поиска от британските депутати още по-строги санкции за Москва

Украинският президент Володимир Зеленски направи пряко видео обръщение към британските депутати в Камарата на общините, в което заяви, че украинският народ ще продължи битката срещу руските агресори до край и призова Великобритания да продължава да налага санкции върху Кремъл и да снабдява украинците с оръжия, за да бранят родината си.

Препълнената Камара на общините посрещна с бурни овации появата на екрана на украинския президент Володимир Зеленски, който каза на депутатите, че се обръща към тях „като гражданин и като президент на голяма страна с нейните големи мечти“.

Той окачестви битката на Украйна срещу Русия с британската битка срещу нацистка Германия по време на Втората световна война.

Зеленски отбеляза, че украинците приветстват наложените на Русия санкции и искат те да продължени, да бъдат още по-строги, но те не са достатъчни, а е необходима и зона, забранена за полети. Той изтъкна, че „битката ще продължи до край“ по подобие на прочутата реч на Уинстън Чърчил, добавяйки: „Ще продължаваме да се бием за нашата земя, колкото и да ни струва това. Ще се бием за горите ни, за полетата ни, за бреговете ни и за улиците ни“.

Като реакция на речта на Зеленски премиерът Джонсън заяви, че обикновените украинци са вдъхновили милиони хора по света с тяхната храброст. Джонсън допълни, че Великобритания и нейните съюзници ще продължат да снабдяват с оръжия Украйна, ще налагат санкции на Русия и ще оказват всячески натиск върху Кремъл, докато авантюрата на Путин се провали.