Зеленски поиска помощ и от Гърция

Украинският лидер каза, че в Мариупол има хиляди хора, а градът е разрушен

Украйна
14:07 - 07 Април 2022
3240
Зеленски поиска помощ и от Гърция

Украинският президент Володимир Зеленски призова Гърция в четвъртък да използва влиянието си в Европейския съюз, за ​​да помогне за спасяването на "тяхното споделено наследство" в обсадения украински пристанищен град Мариупол, в който има много голямо гръцко малцинство, цитира думите му електронното англоезинчно издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Обръщайки се към гръцкия парламент чрез видеоконферентна връзка, украинският лидер каза, че в Мариупол има хиляди хора, като отбеляза, че градът е почти напълно разрушен. Той заяви, че руските военни са бомбардирали болници, театри и къщи.

"Страданията както в гръцката, така и в украинската общност са големи от варварството срещу цивилното население", каза Зеленски пред гръцките депутати.

Намеквайки за гръцките корени на града, той каза, че е невъзможно да се проследи кога гърците за първи път са се установили около Черно море, отбелязвайки, че "мирното съвместно съществуване" е даденост. Той каза, че украинците казват собственото си "Свобода или смърт" в борбата си срещу руската армия, цитирайки бойния вик, използван от гърците във Войната за независимост от 1821 г. срещу Османската империя.

Той също така спомена "Филики Етаирея", нелегална организация, основана в Одеса, която постави основите на гръцката революция и създаването на съвременната гръцка държава.

"Тук е създадена "Филики Етаирея" и това е от голямо значение. Бихме могли да създадем нова "Филики Етаирея", която да се бори, да спаси Украйна и (етническото) гръцко население. Мариупол се нуждае от Вашата незабавна подкрепа", каза той.

Зеленски също благодари на Гърция за санкциите, които наложи на Русия заедно с другите държави-членки на ЕС, но добави, че Украйна продължава да бъде унищожена и повтори призивите към всички страни от ЕС да се откажат от руския петрол и напълно да блокират руските банки от международната финансова система. Той също така пледира за повече оръжия за защита на Украйна от руската инвазия.

След руската инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски използва всяка възможност да се обърне пред депутатите на различни страни, както и пред различните международни организации, включително ООН, ЕС. както на събития от световния културен афиш, като връчването на наградите "Грами". В рамките на тези обръщения той апелира за изолиране на Русия и за оказване на помощ на Украйна с въоръжение за съпротива срещу руската армия.