Зеленски покани Тръмп и Байдън да посетят Украйна

Украйна
11:11 - 23 Февруари 2024
975
Зеленски покани Тръмп и Байдън да посетят Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски, в ексклузивно интервю за Фокс нюз, от което извадки бяха публикувани по-рано, призова президента Байдън и републиканския фаворит Доналд Тръмп да посетят Украйна и да видят сами на предната линия на "тази трагедия".

Водещият е припомнил на държавния глава цитата от Тръмп, в който той твърди, че ще сложи край на войната за 24 часа, което украинският президент все още "не може да разбере как" Тръмп би постигнал такъв подвиг.

"Той не може да реши този проблем, тази трагедия с мен", каза Зеленски. Той каза, че ще приеме бившия президент на фронтовата линия, където ще обясни всичко и ще обясни какво мисли, а "може би той има някакви идеи. Не знам". Зеленски продължи, "той ще види какво става и след това мисля, че ще промени решението си и всички разбрахме, че няма две страни на тази война: има само един враг и това е позицията на Путин ", настоя Зеленски.

Зеленски се съгласи, че руският народ може да създаде промяна в страната си и да отстрани Путин, но тази задача остава дълъг и труден път, особено тъй като "Путин се страхува само от силните и не приема никаква слабост", което означава, че Украйна трябва да бъде "силна на бойното поле и да попречи на Русия да окупира каквото и да било".

"Неговите позиции ще бъдат по-слаби, ако с все повече и повече жертви хората в Русия видят тези съмнения, че ще бъдат против тази война", обясни Зеленски. "Тази вълна е нещо, от което се нуждаем.

На въпрос за загубите, които силите му са претърпели, думите на Зеленски оставиха неяснота. Той споменава "десетки хиляди", но представи загубите като по-малко от тези, които Русия е претърпяла, твърдейки че Русия губи петима войници за всеки убит украински войник. Това трябва да се провери от независим източник. 

Украинското министерство на отбраната изчисли, че Русия е загубила повече от 400 000 войници. Тези загуби се равняват на малки победи от началото на войната, като Русия успява да превземе само град Авдеевка близо до Донецк.

Русия преживя година на влакче в увеселителен парк, започвайки със смущаващия бунт на наемния военачалник Евгений Пригожин - който по-късно загина, когато самолетът му "спонтанно" се взриви - преди да прекара месеци в спъване на така рекламираната контраофанзива на Украйна. През лятото Путин стана толкова уверен, че сложи край на сделката за зърно с посредничеството на ООН.

Интервюто със Зеленски се е провело близо до фронтовата линия в Харков, само на няколко километра от линията на тежките боеве. Отдалечени артилерийски изстрели и експлозии са като фон на интервюто и са били такива през цялата сутрин, докато екипът се е подготвял за интервюто.

В коментари, излъчени в сряда, украинският президентът Зеленски омаловажи загубата на източния град Авдеевка и призова за по-бърза подкрепа от страна на съюзниците.

Руските войски поеха контрола над Авдеевка миналата седмица в най-голямата победа на бойното поле на Москва, откакто нейните сили превзеха Бахмут миналия май месец. Лидерът на Кремъл Владимир Путин казва, че Русия ще продължи да настъпва през Източна Украйна.

Зеленски интервюто за Fox News признава, че миналата година е била "сложна" за Украйна, особено в края на годината. Но и посочи предишни победи, особено в североизточния район на Харков.

"През тези две години ние върнахме част от региона на Харков. Сега сме в този регион... и деблокирахме Черно море. Има пътища за зърно и ние унищожихме много от корабите на руския флот", каза Зеленски. Това е, което направихме в продължение на две години. А какво постигнаха те? Само това едно място. Но за какво?"

Авдеевка се намира на 15 км северозападно от контролирания от Русия главен град на Донецка област - Донецк.

Руски анализатори казват, че превземането му ще предпази Донецк от украински обстрел, докато Москва обмисля как да продължи стремежа си да превземе целите Донецка и Луганска области.

В коментарите си Зеленски изрази ново недоволство от забавянето на западната помощ за военните усилия на Украйна, без да изтъква САЩ.