Зеленски покани Тръмп в Украйна

На 15 септември Тръмп заяви, че ще разреши конфликта за 24 часа

Украйна
11:35 - 06 Ноември 2023
2695
Зеленски покани Тръмп в Украйна

Украинският лидер Володимир Зеленски покани кандидата за държавен глава на САЩ и бивш президент Доналд Тръмп да посети Украйна. В интервю за NBC News на 5 ноември Зеленски отправи предложението в отговор на твърдението на републиканеца, че може да сложи край на войната в Украйна за 24 часа.

Президентът на Украйна заяви, че ще му докаже как това е невъзможно. "Ако той може да дойде тук, ще ми трябват 24 минути - да, 24 минути. Не повече - 24 минути, за да обясня на президента Тръмп, че той не може да управлява тази война", заяви украинският лидер.

"Президентът Байдън беше тук и мисля, че той разбра някои подробности, които можете да осъзнаете само когато сте тук", отбеляза още Зеленски пред NBC.

На 15 септември Тръмп заяви пред NBC News, че ще разреши конфликта за 24 часа, ако спечели президентските избори догодина. Той обаче отказа да предостави каквито и да било подробности.

"Бих го вкарал (руския диктатор Владимир Путин - бел. ред.) в една стая. Бих вкарал Зеленски в една стая. След това щях да ги събера заедно. И щях да сключа сделка", каза кандидатът на републиканците.

Възникнаха и въпроси за това какво би означавала победа на републиканците за бъдещата подкрепа на САЩ за Украйна. Докато президентът на САЩ Джо Байдън е горещ поддръжник на Киев, предоставяйки финансова и военна помощ в размер на 75 млрд. долара от началото на пълномащабната инвазия на Русия, кандидатите за президентската номинация на републиканците до голяма степен се противопоставиха на продължаващото финансиране на Украйна в този мащаб.

Зеленски заяви, че не знае дали Тръмп ще подкрепи Украйна, ако спечели президентския вот.

Наскоро Зеленски отрече предположенията, че войната е в задънена улица, като заяви, че военните правят нови планове за "по-бързо придвижване напред" и нанасяне на "неочакван" удар по Русия.