Зеленски показа първите F-16, лошо им се пише на братушките

Украйна и Полша се стремят да разработят механизъм за съвместно сваляне на руски ракети и безпилотни самолети над украинска територия

ЕС
18:45 - 04 Август 2024
2722
Зеленски показа първите F-16, лошо им се пише на братушките

В Деня на военновъздушните сили на Украйна бяха показани първите изтребители F-16, дарени от западни партньори.  Украинският президент Володимир Зеленски не разкри точно какви задачи ще изпълнява дългоочакваните самолети. В същото време той посочи, че партньорите от Коалицията за развитие на ВВС на украинските въоръжени сили знаят от колко самолета се нуждае Украйна.

„Засега броят на пилотите, които вече са обучени, е недостатъчен. Очакваме допълнителни F-16 – наистина вярвам, че нашите партньори ще намерят възможност да разширят това, както и платформата за обучение за нашите пилоти, инженери и т.н. Това е много важно за нас“, каза той, цитиран от UNIAN. Зеленски пожелава на украинските ВВС да доближат победата на Украйна, благодарение на многоцелевите изтребители F-16.

„Ние направихме много, за да гарантираме, че украинските ВВС преминаха към нов стандарт на авиация - към западна бойна авиация.

От началото на тази война говорихме с нашите партньори за необходимостта да защитим нашето украинско небе от руски ракети. Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на възможностите на нашата авиация, както и на силите ни за отбрана. 

Често сме чували в отговор думите: „Това е невъзможно“, но въпреки това ние направихме възможно това, което беше нашата амбиция, нашата нужда от отбрана. Сега F-16 е реалност в нашето небе в Украйна“, подчерта Зеленски.

Украинският президент каза, че се гордее с украинските пилоти и инженери, които започнаха да усвояват тези самолети и да ги използват за нуждите на Украйна.

Той благодари на своя екип за този важен резултат и на партньорите, които ефективно помагат с изтребителите F-16. Той е благодарен на Дания, Холандия, САЩ и всички партньори. 

„Оценяваме вашата подкрепа“, каза Зеленски и допълни:

„Пожелавам на нашите ВВС, на всички наши войници да почувстват гордостта на украинците от нашата бойна авиация и да донесат на Украйна точно такива бойни резултати, които ще доближат нашата страна към победата“.

„Днес ние почитаме силата и умението на нашия народ, благодарение на което небето на Украйна остава само украинско, врагът не доминира и няма да доминира в небето на нашата държава“, заяви Зеленски.

Държавният глава подчерта, че от първите дни на войната руските нашественици не са успели и никога няма да получат предимство в небето на Украйна.

„Руският окупатор наистина се надяваше да унищожи нашата украинска авиация и противовъздушна отбрана, нашата способност да защитим нашата държава, но украинците не позволиха това, когато нашите войници от ВВС трябваше да се противопоставят на по-големия руски военновъздушен флот Украйна успя да постигне целите си, успя да се защити, успя да унищожи окупатора“, подчерта Зеленски.

Той каза, че за почти две години и половина пълномащабна война украинските ВВС вече са извършили 22 хиляди бойни полета.

„И ние увеличаваме силата на нашата авиация. Сега такива системи за противовъздушна отбрана все още не са достатъчни, за да покрият наистина цялото ни небе от руските ракети и дронове“, каза Зеленски, цитиран от UNIAN.

По думите му украинците са доказали, че могат да свалят дори тези руски ракети, по-специално балистични, за които се твърди, че са извън обсега на защитниците на небето.

„Украинците доказаха, че са способни да защитят чистотата на украинското небе от врага и да защитят живота на нашите хора, нашите градове и села от руския терор“, каза президентът на Украйна.

Украйна възнамерява да се договори с НАТО за създаването на коалиция от съседни страни за прихващане на руски ракети в украинското небе. Това съобщава UNIAN.

Украйна и Полша се стремят да разработят механизъм за съвместно сваляне на руски ракети и безпилотни самолети над украинска територия. Полша отбелязва, че ще разговаря за това със страните-членки на НАТО.

В същото време говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби отбеляза, че ескалацията на конфликта няма да е от полза нито за Украйна, нито за Полша.