Зеленски посети фронта при Купянск

Украйна
15:32 - 19 Февруари 2024
1343
Зеленски посети фронта при Купянск

Украинският президент Володимир Зеленски посети североизточния сектор на фронтовата линия, където се срещна с войски, които се бият срещу нахлуващите руски сили, съобщи неговият кабинет в понеделник, цитиран от "Ройтерс".

В него се казва, че той е посетил командния пункт на бригадата, която защитава Купянск, цел на засилено руско нападение от средата на есента.

Градът беше освободен от украинските сили през 2022 г. след първоначалната му окупация от руски войски след пълномащабното им нахлуване на 24 февруари същата година.

Киев твърди, че Москва не се е отказала от идеята да си върне контрола над Купянск, който се намира близо до втория по големина град в Украйна Харков.

По време на пътуването си Зеленски обсъди с командира на бригадата снабдяването с техника и боеприпаси в сектора. Той раздаде и награди на защитниците, съобщиха от кабинета му.

След неуспешното украинско контранастъпление през 2023 г. руските войски засилиха настъплението си по източната фронтова линия.

Украйна каза през уикенда, че е изтеглила войските си от опустошения източен град Авдеевка , за да избегне обкръжението им от силите на Москва. Превземането на Авдеевка бележи най-голямата победа на Русия на бойното поле след превземането на Бахмут през май 2023 г.