Зеленски посети границите с Беларус и Полша

ЕС
16:57 - 19 Април 2023
1291
Зеленски посети границите с Беларус и Полша

Украинският президент Володимир Зеленски инспектира границите на Украйна с Беларус и Полша в сряда и благодари на граничните служители за защитата на страната след нахлуването на Русия, предава Ройтерс.

Зеленски каза след обсъждане на мерките за защита на границата на среща през януари, че Украйна трябва да "бъде готова" на границата с Беларус, въпреки че Киев не вижда "нищо мощно" там освен изявления.

Припомняме, че Беларус формално не участва във войната в Украйна със свои войски и оръжия, но Лукашенко позволи страната му да се превърне в плацдарм, от който руските сили нахлуха в Северна Украйна към Киев и Чернигов през месец февруари миналата година. Също така на беларуски военни летища са базирани руски самолети, които участват във войната в Украйна. В беларуски военни бази бе съобщено, че се обучават руски мобилизирани войници, преди да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Съвсем наскоро бе съобщено, че на територията на Беларус ще бъдат разположени руски тактически ядрени оръжия, а се заговори и за разполагане на стратегически такива в бъдеще.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

В отделна публикация в сряда Зеленски каза, че е обсъдил сигурността и социално-икономическите въпроси с политически и военни лидери в района на град Волин.

През последните седмици Зеленски пътува много. Във вторник той се срещна с войски в източния град Авдеевка, където боевете също са ожесточени, докато Украйна се готви за очаквана контраофанзива, за да се опита да си върне окупираната от Русия територия.