Зеленски посети наводнената Херсонска област след взривяването на язовир "Каховка"

Над 600 кв. км в южната част на Украйна са потопени

Актуални новини
13:06 - 08 Юни 2023
1797
Зеленски посети наводнената Херсонска област след взривяването на язовир "Каховка"

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е посетил наводнената Херсонска област в Южна Украйна и е обсъдил ситуацията след разрушаването на язовира край Нова Каховка.

"Обсъдени бяха много важни въпроси: оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справяне с последствията от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организиране на подкрепа за наводнените райони", написа Зеленски в "Телеграм".

Той допълни, че са били обсъдени и изгледите за възстановяване на екосистемата в региона, както и оперативната военна ситуация.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на около 60 км от Каховската водноелектрическа ценрала. 

Москва, която предприе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., и Киев се обвинват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което доведе до наводненията от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

В същото време назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупиран от руснаците град на 5 км от разрушения язовир и ВЕЦ-а, съобщи днес пред руската държавна медия, че петима от седемте жители, обявени за изчезнали след бедствието, са загинали. Останалите двама души са открити и се полагат усилия, за да бъдат евакуирани, допълни Владимир Леонтеев.

Най-малко 4000 души бяха евакуирани както от управляваните от Русия територии по поречието на Днепър, така и от тези, управлявани от Украйна. Река Днепър се превърна в част от фронтовата линия между руските и украинските сили във войната, която продължава вече повече от 15 месеца, уточнява Асошиейтед прес.

Все още не са изяснени истинските мащаби на бедствието в района, в който са живели повече от 60 000 души.

Разрушаването на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) е довело до наводняването на над 600 кв. км в южната част на Украйна - както на контролирания от силите на Киев десен бряг на река Днепър, така и на левия бряг, контролиран от руснаците, съобщи Франс прес, като цитира украинския губернатор Олександър Прокудин.

"Шестстотин кв. км са наводнени в Херсонска област, като 32% се намират на десния бряг, а 68% на левия", обяви той в социалните мрежи.

"На левия бряг - ситуацията е изключително тежка: хората страдат не само от високото равнище на водата, а и от руския терор и нежеланието на окупаторите да помагат на хората", подчерта Прокудин. Той добави, че към тази сутрин средното равнище на водата в областта е било 5,61 м.

Прокудин отбеляза, че евакуацията от потопения район продължава въпреки постоянния обстрел от страна на руските сили. "Към 6 часа сутринта опасната територия напуснаха 1999 души", добави той.

Хората, намиращи се в пунктовете за временна помощ, са уморени, но разполагат с храна и всичко необходимо, добави губернаторът.

Според информация на украинската Служба по извънредните ситуации, от наводнените територии са евакуирани 1995 души, от които 103 са деца. От спасяване са имали нужда 334 души, включително 15 деца.

"По предварителни данни общо са залети 20 населени места и 2629 жилища на десния бряг на Днепър", според съобщението.

В ликвидирането на последствията участват 1850 души и над 345 машини.