Зеленски пред Конгреса на САЩ: В момента се решава съдбата на нашата държава

Той напомни на сенаторите за нападението при Пърл Харбър и в Ню Йорк от 11 септември

Русия
15:35 - 16 Март 2022
3411
Зеленски пред Конгреса на САЩ: В момента се решава съдбата на нашата държава

С аплодисменти Конгресът на САЩ приветства изказването на украинския президент Володимир Зеленски към членовете на Камарата на представителите и Сената.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посочи, че представя украинския президент с огромна привилегия и чест. На украински тя каза „Слава на Украйна!”, като призова колегите си да направят същото.

„Благодаря Ви много! Горд съм да ви поздравя от Украйна, от Киев - един град, който се бомбардира всекидневно от руските войски. Но ние не се предаваме. Дори не мислим за секунда да се предадем, както много други градове в нашата красива държава, които са в най-лошото си състояние след Втората световна война”, каза Зеленски.

Той приветства Конгреса от името на „смелия украински народ”, който по думите му в продължение на осем години се противопоставя на руската агресия и който дава синовете и дъщерите си в борбата срещу инвазията на Русия.

„В момента се решава съдбата на нашата държава. Съдбата на нашия народ - дали украинците ще бъдат свободни и ще запазят демокрацията си. Русия атакува не само нас и нашите градове, но това е груба агресия срещу нашите ценности и правото ни да живеем свободно и да изберем нашето бъдеще”, допълни Зеленски.

"Украйна се бори вече 8 години с тази широкомащабна руска агресия. В момента се решава нашата съдба. Русия нахлува и руши нашите градове. Това е агресия срещу нас и нашите ценности, срещу нашето желание да бъдем свободни. Като всеки друг в САЩ си спомням, че вие сте изградили мемориал на ликовете на вашите президенти, които се изградили вашата демокрация. В Украйна искаме същото за нашия народ.", отбеляза Зеленски.

Зеленски им напомни за нападението при Пърл Харбър и в Ню Йорк от 11 септември, когато са били атакувани без предупреждение. "Нашата страна изпитва същото всеки ден и всяка нощ вече 3 седмици. Русия превърна украинското небе в сеещо смърт. Това е терор, какъвто Европа не е изпитвала вече почти 80 години. Искаме да се въведе зона без полети, но, ако това е много, ни трябват ракети, като С-300, за да защитим нашата земя и свобода. Помогнете на Украйна и Европа. Знаете, че съществуваме и имаме нужда от помощта ви.", каза Зеленски.

"Украйна е благодарна на САЩ за вашата помощ, за обучението, въоръжението, икономическите санкции и личната ангажираност на Байдън за защитата на демократичния ни свят. Това е терор срещу нас и цяла Европа. Призовавам ви за нов пакет санкции, докато не спре руската военна машина. Да са санкционирани всички, които са на власт в Русия - от членовете на Думата до всички редови чиновници.", помоли Зеленски.

"Американските компании трябва да напуснат Руската федерация, защото са опръскани с нашата кръв", каза Зеленски.

Каза още, че "свободата и мирът са най-важни".

Представи на вниманието им видео от мирна Украйна и градовете й, под бомбени атаки, и помоли агресията да бъде прекратена.