Зеленски призова ЕС да предостави повече боеприпаси

Новини
19:42 - 21 Март 2024
1355
Зеленски призова ЕС да предостави повече боеприпаси

Украинският президент Володимир Зеленски призова страните от Европейския съюз да предоставят на страната му повече боеприпаси и да използват замразени руски активи в нейна полза, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Във видеообръщение към лидерите на държавите от ЕС, които се събраха днес на двудневна среща в Брюксел, Зеленски поиска по-конкретно средства за противовъздушна отбрана и артилерийски снаряди.

Той отправи своя призив в момент, когато украинските въоръжени сили изпитват недостиг на боеприпаси, изправени срещу по-добре снабдената руската армия, отбелязва Ройтерс.

"За съжаление, използването на артилерия на бойното поле от нашите войници е унизително за Европа, защото Европа може да осигури повече. И е от решаващо значение да го докаже сега", каза Зеленски.

Той призова още лидерите от ЕС замразени руски активи на стойност милиарди евро да бъдат използвани за нуждите на Украйна.

"Несправедливо е", че Европейският съюз продължава да внася "без ограничения" зърнени култури от Русия и Беларус, подчерта украинският президент. Той отбеляза, че докато "украинското зърно се изхвърля по пътищата (от гневни полски фермери)... за съжаление, достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар остава неограничен".