Зеленски призова ООН да изключи Русия от ФАО

Призивът му идва на фона на изаявленията, че Москва блокира износа на зърно

Украйна
14:57 - 09 Юни 2022
2170
Зеленски призова ООН да изключи Русия от ФАО

Украинският президент Владимир Зеленски заяви в четвъртък, че Русия трябва да бъде изключена от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН заради ролята на Москва в настоящата продоволствена криза, пише европейската редакция на Политико.

„Не може дори да става въпрос за продължаване на членството на Русия във ФАО“, каза Зеленски по време на откриващата сесия на срещата на министрите на ОИСР в Париж в четвъртък. „Какво може да направи Русия, ако иска да причини глад на между 400 милиона и един милирад души?“

Призивът на Зеленски идва на фона на изаявленията, че Русия блокира износа на зърно от Украйна през Черно море, което допълнително повишава и без това високите цени на храните в световен мащаб. ООН се опитва да посредничи за дипломатическото разрешение на блокадата.

Министър-председателят на Италия Марио Драги, който председателства конференцията на ОИСР, каза: „Посредническите усилия на ООН са значителни стъпки и мисля, че за съжаление, единствените“, каза той.

Украинският президент похвали ОИСР, група предимно богати страни, че е спряла процеса на присъединяване на Русия към организацията, и призова други групи да последват нейния „пример“ и да изключат Русия.

„Има правителства, държави и международни организации, които вярват, че могат да седят и да не реагират на случващото се, това е проблем на ценностите, а не на геополитиката“, поясни украинският лидер.