Зеленски призова: Жителите на Донецка област да се евакуират!

Новини
09:12 - 31 Юли 2022
4415
Зеленски призова: Жителите на Донецка област да се евакуират!

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви задължителна евакуация на жителите на Донецка област, в източната част на страната, където градовете са мишена на обстрел на руските сили, предадоха световните агенции.

Бе взето правителствено решение за задължителна евакуация на Донецка област. Моля ви, евакуирайте се! На този етап на войната терорът е главното оръжие на Русия. Колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора руската армия ще има възможнос да убие, посочи Зеленски в изказването си.

По думите му на евакуираните жители ще бъдат изплатени компенсации.

По-рано днес украинската вицепремиерка Ирина Верешчук бе обявила, че ще има задължителна евакуация за цялото население на Донецка област, един от двата региона в Донбас, който остава отчасти под контрола на Киев.

Верешчук бе мотивирала това решение с унищожаването на газови резервоари и липсата на парно за предстоящата зима в областта.

Сега Зеленски заяви, че стотици хиляди хора продължават да живеят в районите на Донбас, в които се водят ожесточени сражения.

Много хора отказват да си тръгнат, но е нужно да се направи това. Ако имате възможността, моля ви говорете с онези, които продължават да са в зоните на сражения в Донбас. Моля ви, убедете ги, че е нужно да напуснат, заяви Зеленски.