Зеленски: Путин стои зад смъртта на Пригожин

Москва нарече "абсолютна лъжа" това предположение

Украйна
20:18 - 08 Септември 2023
3902
Зеленски: Путин стои зад смъртта на Пригожин

Според Володимир Зеленски руският президент Владимир Путин стои зад смъртта на разбунтувалия се шеф на "Вагнер“ Евгений Пригожин, който загина в мистериозна самолетна катастрофа заедно с най-добрите си лейтенанти миналия месец, съобщи „TVP World”.

Украинският президент направи този коментар мимоходом на конференция в Киев, когато му беше зададен въпрос за руския президент, но не представи никакви доказателства в подкрепа на твърдението си.

"Фактът, че той (Путин) е убил Пригожин - поне това е информацията, с която всички ние разполагаме - също говори за неговата рационалност и за това, че той е слаб", каза Зеленски.

Кремъл твърди, че ще бъдат разследвани всички възможни причини за катастрофата. Москва нарече "абсолютна лъжа" предположението, че Путин е наредил смъртта на Пригожин и неговите хора.

Пригожин оглави кратък бунт в Русия, който представляваше най-голямото предизвикателство за управлението на Путин, откакто той дойде на власт през 1999 г. Това накара руския лидер да обвини авторите на пуча в "държавна измяна".

Много критици на Путин и руски бизнес магнати са загинали при мистериозни обстоятелства по време на 23-годишното му управление.