Зеленски: "Втората най-силна армия в света" се провали в Украйна

Президентът заяви, че на Русия със сигурност ще ѝ бъде потърсена отговорност

Украйна
11:09 - 01 Ноември 2022
2784
Зеленски: "Втората най-силна армия в света" се провали в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски говори за ниската ефективност на руската армия. Докато преди войната срещу Украйна я наричаха "втората армия в света", сега тя дори не е двадесет и втора.

Това каза държавният глава във вечерното си обръщение.

"Вече за всеки десет попадения терористите трябва да изразходват поне четири пъти повече ракети. Резултатите на Русия са още по-лоши по отношение на безпилотните летателни апарати, включително и тези, които са й доставени от ирански съучастници. И светът го вижда. Той вижда, че бившата "втора световна армия" вече не е дори двадесет и втора по своята ефективност. И ще направим всичко възможно той изобщо да влезе във втората стотица", подчерта Зеленски.

Президентът заяви, че на Русия със сигурност ще ѝ бъде потърсена отговорност за ракетния удар от 31 октомври.

"Всеки нов руски удар по наши цивилни цели само улеснява и сближава международния консенсус относно отговорността на Русия. А отломките от руската ракета, паднала на молдовска територия, само ни напомнят колко е важно да се защитаваме заедно срещу това зло - срещу расизма, който не признава нито държавни граници, нито човешки ценности", каза украинският президент.

В момента все още тече реставрационна дейност в регионите, в които днес удариха руски ракети. Правим всичко възможно да възстановим енерго и водоснабдяването. И ние ще го възстановим, обеща украинският президент.

Днес нашите ВВС и всички, участващи в защитата на небето, свършиха страхотна работа. Повечето обекти, които терористите определиха като цели, са спасени. Само тази сутрин терористите са използвали 55 крилати ракети за масивен удар, 45 от които са свалени.

Ще продължим да укрепваме нашата ПВО. Но вече сега за всеки десет попадения терористите трябва да изразходват поне четири пъти повече ракети. Русия има още по-лош резултат по отношение на дроновете, включително доставените от иранските ѝ съучастници. И светът вижда това. Вижда, че бившата "2-ра армия на света" вече не е дори 22-ра по ефективност. А ние ще направим всичко, за да стане във втората стотина. И ще бъде така.

Руските терористи нямат такива ракети, които да ударят украинското желание да живеят, да живеят цивилизовано и да се грижат един за друг. Нито армията, нито терор, нито нещо друго, Русия не ще може да завладее Украйна, посочи Володимир Зеленски.