Зеленски разкритикува коментарите на Макрон за Русия

Той обаче призна, че ще бъде трудно да се изтласка Русия от частите на Украйна

Украйна
14:06 - 08 Юни 2022
2105
Зеленски разкритикува коментарите на Макрон за Русия

Украинският президент разкритикува неотдавнашните изказвания на френския си колега, в които той призова международната общност "да не унижава Русия".

"Наистина не разбирам... унижаването на Русия. В продължение на осем години те ни убиват. За какво говорим тук?", заяви Володимир Зеленски в интервю за британския вестник „Файненшъл Таймс”.

Според него френският президент Еманюел Макрон знае, че Русия не е успяла да изпълни предишните мирни споразумения в рамките на Минския процес и че тези споразумения не са сложили край на сраженията в Донбас от 2014 г. насам.

Макрон заяви в петък, почти повтаряйки изявление, което направи в началото на май: "Не трябва да унижаваме Русия, за да може в деня, когато боевете спрат, да изградим изходна платформа с дипломатически средства".

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също се нахвърли срещу френското ръководство в понеделник, заявявайки в Туитър: "Призивите да се избегне унижението на Русия могат само да унижат Франция и всяка друга държава, която би призовала за това. Защото Русия е тази, която се унижава сама. По-добре е всички да се съсредоточим върху това как да поставим Русия на мястото ѝ. Това ще донесе мир и ще спаси човешки животи."

В интервю за италианската обществена телевизия RAI на 13 май Зеленски заяви, че Макрон е поискал от Украйна да се откаже от част от земите си, за да постигне мирно споразумение с Русия.

На въпроса за идеята на Макрон, че Русия не трябва да бъде "унижавана" при мирно решение, Зеленски отговори гневно, че това ще подхрани враждебността и ще доведе до нова война.