Зеленски: Русия е окупирала 20% от Украйна

Фронтът е над 1000 километра, каза президентът пред депутатите в Люксембург

Свят
21:18 - 02 Юни 2022
3263
Зеленски: Русия е окупирала 20% от Украйна

Русия е окупирала 20% от територията на Украйна. Това каза президентът Володимир Зеленски във видеообръщение към парламента на Люксембург. Седем процента бяха окупирани през 2014 г., а останалите в рамките на сегашната инвазия. Зеленски каза, че фронтът е дълъг над 1000 километра, а 12 милиона души са били принудени да бягат от домовете си. Повече от 5 милиона, предимно жени и деца, са в чужбина.

Докато украинският президент описваше тази картина на депутатите, в Донбас продължават тежките боеве. Русия контролира почти целия град Северодонецк. Това е последното голямо населено място в Луганска област, което не е завзето от Русия. Войските им се опитват и да прекъснат връзката на съседния град Лисичанск с останалата част от Украйна.

„Ако погледнете целия фронт, който не е права линия, дължината му е над 1000 километра. Само си представете мащаба на военните действия по цялата й дължина. И това става, докато Украйна ежедневно е под ракетни удари от Русия. Защитаваме се срещу цялата руска армия. На практика, всичките им бойни части, които имат боеготовност, осъществяват тази агресия”, каза Зеленски.