Зеленски: Русия иска да окупира цяла Донецка област

В същото време украинските отбранителни сили спират настъплението на врага

Украйна
11:05 - 30 Декември 2022
1926
Зеленски: Русия иска да окупира цяла Донецка област

Руските окупатори напразно се опитват да постигнат успех в Донецка област, където се водят ожесточени сражения, и да достигнат административните граници, като превземат целия регион. Агресорите са си поставили за цел да направят това до края на тази година.

Това съобщи във вечерното си изявление украинският президент Володимир Зеленски.

Държавният глава отбеляза, че ситуацията на фронта през този ден е без съществени промени, а най-горещите зони на фронта са в Донецка област.

"Най-остри са въпросите за Бахмут, Соледар, цялата линия в Донецка област. Врагът не се е отказал от безумната идея да завладее Донбас... Сега те си поставят за цел Нова година", казва Зеленски.

В същото време украинските отбранителни сили спират настъплението на врага и разбиват плановете му.

"Благодаря на всички наши момчета, които вече цял месец доказват на окупаторите, че ние сме тези, които ще поставят и постигат цели на наша земя. Благодаря на всички, които защитават украинския Донбас! На всички, които защитават нашата Харковска област! За всички, които държат нашия юг! Кой защитава нашата граница", се казва в обръщението.

Руската федерация изчерпва резервите си с всяка нова ракетна атака срещу Украйна, а страната агресор само се вкарва все по-дълбоко в безизходица.

"Те имат все по-малко ракети. В същото време статутът им на най-големия терорист в света ще има последици за Русия и нейните граждани за дълго време напред. А всяка ракета само засилва убеждението, че всичко трябва да приключи с трибунал. Точно това ще се случи", подчертава той.

Президентът благодари на украинските отбранителни сили за успешното отблъскване на поредната вражеска ракетна атака и нападение с дрон.

"Бих искал да благодаря на нашите изтребители от военновъздушните сили, украинските сили за противовъздушна отбрана, които днес успешно отблъснаха поредната руска атака. Свалени бяха 54 ракети и 11 бойни дрона", каза Зеленски.