Зеленски: Русия засилва атаките си по три направления

Украйна
17:07 - 14 Ноември 2023
3805
Зеленски: Русия засилва атаките си по три направления

Руската армия е засилила атаките си в три сектора - по направленията на Авдеевка, Купянск и Донецк, обяви в приложението "Телеграм" след традиционното дневно заседание с видеоконферентна връзка президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ.

"Всекидневното онлайн заседание. Разузнавателни сводки, графици за доставка на боеприпаси, ракети, оборудване. Сводка от фронта", написа държавният глава. "Благодарен съм на нашите воини, които удържат позициите и продължават с операциите по настъплението", добави Зеленски по повод доклада на армията за зачестилите руски нападения по споменатите три направления.

Според украинския президент Русия продължава "да си отмъщава" на свободния Херсон, като обстрелва центъра на града без стратегическо основание. Вчера бе съобщено, че там са загинали трима души, а двумесечно бебе е ранено, предаде БТА.

Украинското министерство на вътрешните работи е представило на държавния глава сводка за възпирането на поредица от скорошни среднощни нападения. Украинската армия постоянно следи промените в тактиката на руските атаки с дронове и настройва противовъздушната отбрана според тях.

"Зърненият коридор" работи. Сега ние прехвърляме котата от 4 милиона тона и поддържаме добър ритъм", каза още Зеленски. Укринформ припомня, че на 7 ноември Зеленски е бил информиран за допълнителни доставки на усъвършенствани ракетни системи земя-въздух НЕЙСАМС с цел укрепването на украинската ПВО с идването на зимата.

Франс прес посочва, че очертанията на източния фронт са застинали от близо година, независимо че и Зеленски, и Кремъл твърдят, че няма застой във военните действия. Украйна наскоро намекна, че не е постигнат желаният напредък в контранастъплението, започнало през юни и срещнало сериозна руска съпротива. От друга страна според руски и украински военни блогъри, на които се позовава АФП, Киев е успял да разположи военни сили на окупираната от Русия част от брега на река Днепър, и по-специално в района на село Кринки, южно от Херсон.