Зеленски: Руски снаряд уцели прочут манастир в Източна Украйна

Новини
22:21 - 04 Юни 2022
4006
Зеленски: Руски снаряд уцели прочут манастир в Източна Украйна

Дървена църква на прочут православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова руска бомбардировка, съобщи днес украинският президент Володимир Зеленски, припомняйки, че предишната е убила там тази седмица четирима монаси.

"Руската артилерия днес отново удари Светогорската лавра" в Донецка област - един от главните православни манастири в Украйна, написа президентът в Телеграм и публикува видео на манастира, обхванат от пламъци.

Той припомни, че манастирът вече е бил ударен тази седмица от руските бомбардировки, "при което са били убити четирима монаси, а още четирима са били тежко ранени".

Зеленски каза, че в манастира са приютени близо 300 цивилни, от които 60 деца, които се крият там от бомбардировките.

Манастирът "е бил разрушен за първи път по времето на Съветския съюз. След това е издигнат отново. И сега той е подпален от руската армия", каза украинският президент и призова ЮНЕСКО да изключи Русия заради това "варварство".

Руското министерство на отбраната, от своя страна, каза, че подразделенията му, разположени северно от Светогорск не водят "бойни действия" в този район и обвини украинските сили, че "са подпалили" манастира.

Манастирът на Светогорската Пресвета Богородица, построен в началото на 17 век, се смята за едно от трите най-свещени места в Украйна от православните вярващи, отбелязва АФП. Преди войната тя привличаше ежегодно хиляди поклонници.