Зеленски: Руснаците изнасилват масово, има поругано бебе

В районiте, освободени от окупаторите, продължава разследването на военни престъпления

Украйна
19:45 - 12 Април 2022
5168
Зеленски: Руснаците изнасилват масово, има поругано бебе

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че разследващите са получили съобщения за "стотици случаи на изнасилване" в райони, окупирани преди това от руски войски, включително сексуални посегателства над малки деца, предаде БГНЕС.

Руските войски са обвинени в широко разпространени зверства в цялата страна, особено в районите около Киев, от които се изтеглиха.
Москва отрича обвиненията.

„В райони, освободени от окупаторите, продължава разследването на военни престъпления, извършени от Русия“, каза Зеленски пред литовските депутати чрез видеовръзка. „Почти всеки ден се откриват нови масови гробове. Събират се показания. Хиляди и хиляди жертви. Стотици случаи на изтезания. Телата продължават да се намират в канализацията и мазетата", добави той.

"Регистрирани са стотици случаи на изнасилване, включително такива на млади момичета и много малки деца. Дори на бебе!"

Литовският президент Гитанас Науседа отговори на последното твърдение, като каза: „Просто е невъзможно да си представим по-голям ужас“. Документирайки разкази на жертви, правозащитните организации казват, че изнасилването се използва като „оръжие във войната“ в Украйна. Една украинка каза пред АФП, че е била сексуално нападната от двама руски войници, след като те научили, че съпругът й е войник.

Шестима души, убити с куршуми, бяха намерени в мазе на къща в покрайнините на Киев, съобщи украинската главна прокуратура, предаде Франс прес. Става дума за източно предградие на Киев, откъдето руската армия се изтегли в края на март.

"Труповете на шестима цивилни с огнестрелни рани бяха открити в мазето на къща", казва украинската главна прокуратура в "Телеграм". Към съобщението има снимка на труповете. Прокуратурата пояснява, че е започнало разследване. "Според първите елементи от разследването, военни от Руската федерация са убили цивилни в село Шевченково, в окръг Бровари, близо до Киев", допълва прокуратурата.

Няколкостотин трупове на цивилни, според украинските власти, бяха открити в последните дни в градовете около Киев, сред които Буча и Ирпин, след изтеглянето на руските военни от този регион в края на месец март. Москва обяви, че вече се е съсредоточила върху Източна Украйна, в това число и Донбас, превърнал се приоритетна цел на Кремъл. Киев се опасява от голяма руска офанзива много скоро.