Зеленски се произнася до 10 дни за гей бракове в Украйна

Президентът на държавата във война трябва да разгледа задължително петиция от 28 000 души

Новини
16:15 - 15 Юли 2022
5127
Зеленски се произнася до 10 дни за гей бракове в Украйна

Войната си е война, но държавният глава на Украйна има и други грижи на главата си. Петиция в страната, призоваваща за узаконяване на еднополовите бракове, събра достатъчно подписи, за да може президентът да разгледа предложението.

Хомосексуалността не е незаконна в Украйна, но еднополовите бракове и граждански партньорства не се признават. Това създаде особени проблеми за ЛГБТ хората, които се записаха в армията след нахлуването на Русия. Например, според украинското законодателство, ако някой в еднополова връзка умре, партньорът му не може да вземе тялото му или да го погребе.

Петицията е подписана от повече от 28 000 души, което означава, че президентът Володимир Зеленски има 10 дни, за да отговори, a eдна от ЛГБТ организациите определи петицията като “важен момент” за членовете на общността.

“Важно е ЛГБТ хората да имат право да видят партньора си и да вземат тялото му от моргата, както и да потърсят обезщетение, ако е необходимо“, заяви пред Би Би Си Оксана Солонска, мениджър медийни комуникации в “Киев прайд“. Тя добави – “Всички брачни двойки имат тези права. Наистина се надяваме, че еднополовите бракове ще бъдат узаконени, така че хората ще могат да се грижат един за друг“.

Всички петиции в Украйна, които събират повече от 25 000 подписа, автоматично предизвикват разглеждането им от президента.

Това обаче не гарантира промени в действащия закон и не е ясно дали Зеленски ще предприеме стъпки за узаконяване на еднополовите бракове. Въпреки че са положени някои усилия за защита на ЛГБТ хората в Украйна – като например антидискриминационен закон, въведен през 2015 г. – нейната ЛГБТ общност все още е подложена на хомофобия, нетолерантност и насилие.

Според проучване, проведено от Киевския международен институт по социология през май, през последните шест години броят на хората, които имат “негативно мнение” за ЛГБТ общността, е намалял от 60,4 % на 38,2 %. Около 12% от хората имат положително отношение – увеличение от 3%, а около 44% са заявили, че им е все тая.