Зеленски се срещна с полския президент във Варшава

Полша е приела около 1,6 милиона бежанци от съседна Украйна

Украйна
15:15 - 05 Април 2023
1496
Зеленски се срещна с полския президент във Варшава

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна днес с полския си колега Анджей Дуда във Варшава, съобщи ДПА, цитирани от БТА.

Полските медии показаха кадри как Зеленски и съпругата му Олена Зеленска пристигат с бронирана лимузина пред президентския дворец във Варшава, където Дуда и първата дама на Полша Агата Корнхаузер-Дуда ги посрещат.

При пристигането си украинският президент бе облечен с черен пуловер с украинска емблема, маслиненозелени панталони и ботуши.

След консултациите се очаква Зеленски и Дуда да се появят заедно пред медиите около 14 ч. българско време. Предвидена е и среща между украинския държавен глава и полския министър-председател Матеуш Моравецки.

Тази вечер във Кралския замък във Варшава Зеленски и Дуда планират да се срещат с украински бежанци, избягали в Полша, за да се спасят от конфликта в родината им. Очаква се двамата държавни глави да произнесат речи по време на срещата.

По данни на Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Полша е приела около 1,6 милиона бежанци от съседна Украйна.

Полша, както и редица страни от Европейския съюз и НАТО, многократно се застъпват за предоставянето на западна военна помощ за Украйна, която е обект на нападения от страна на Русия, отбелязва ДПА.